Przez całe swoje dotychczasowe życie miałam do czynienia z pieczenią rzymską o przekroju prostokąta. A z racji tego, że nie lubię nudy w kuchni postanowiłam przygotować ją w nieco inny sposób. Sposób przygotowania jej nie jest trudniejszy, a kształtem wydaje się być bardziej smakowita niż jej oryginalna wersja. Pyszna, lekka i okrągła pieczeń rzymska cudownie będzie się prezentować na Waszym Wielkanocnym stole, jak i w dni powszednie. Na zdrówko! 🙂
Składniki na 2 pieczenie o długości 25cm:
– 1kg mięsa mielonego z szynki
– 14 jajek
– 100ml wywaru drobiowego lub bulionu
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki majeranku
– 2 łyżki lubczyku
– 1 łyżka suszonej cebuli
– 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżka bułki tartej
– 3/4 – 1 łyżeczka soli
Dodatkowo: 2 łyżki masła lub innego tłuszczu
12 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W misce umieszczamy mielone mięso, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Dalej wyrabiamy, dolewając porcjami wywar lub bulion. Jajka obieramy i odcinamy „piętki” tak, aby widoczne było żółtko. Błyszczącą stronę folii aluminiowej (rozwiniętej na dość sporą długość) natłuszczamy masłem i wykładamy na nią mięso, formując prostokątny placek. Na nim układamy jajka tak, aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony formujemy z mięsa zgrabny wałek i dociskając zawijamy jak cukierka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Fajna pieczeń 🙂
Dziękuję za podpowiedź tuż przed Wielkanocą 🙂