Lody.. to deser chyba najprostszy i najsmaczniejszy na świecie! Możemy tworzyć różne ich kompozycje, wykorzystując totalnie wszystko! Począwszy od owoców, przechodząc przez warzywa, grzyby, orzechy i nasiona, sery, jogurty, cukierki, słynne napoje i wiele, wiele innych. Ograniczyć może nas jedynie wyobraźnia, a czasami niestety brak odpowiedniego sprzętu. Całe szczęście w tym przypadku potrzebujemy jedynie foremek do lodów i odpowiednie składniki.
Składniki na 6 lodów na patyku:
– 250ml mleka migdałowego
– 2 garści ulubionych owoców (u mnie poziomki i borówki)
– 2 łyżki nasion chia
– 1 łyżka wiórków kokosowych
– 1-3 łyżeczki miodu (w zależności jak słodkie lubimy)
Mleko, chia i miód umieszczamy w sporej misce i mieszamy ze sobą. W razie potrzeby, teraz możemy dosłodzić nasz deser. Następnie dodajemy wiórki i owoce, mieszamy. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na ok. 3h, by nasiona chia nasiąkły i utworzyły pudding. Po tym czasie za pomocą łyżki przekładamy nasz deser do foremek do lodów i umieszczamy w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia lodów.
Smacznego!
Domowe.. najlepsze 😉
Fajny patent na chia 🙂
Wyglądają bajkowo.
Fajnie, nie pomyślałabym o zamrożeniu chia 😀
Już samo mleko migdałowe do mnie przemawia – uwielbiam 🙂
Lody prezentują się świetnie – mniam 🙂
Zdjęcia tak piękne, że będę zaglądać tu częściej 🙂
Dziękuję za miłe słowa! Zapraszam częściej! 🙂
Postaram się niedługo wypróbować – wyglądają super 🙂
Lody z chia <3 Jeszcze nie próbowałam, ale musi być pysznie 😉