Uch! Jak dawno mnie tu nie było! Mam nadzieję, że nie wyszłam z wprawy w pisaniu postów, a zarazem, że ta rozłąka spowodowała, iż zatęskniliście za mną i za moimi przepisami!? Szczerze powiedziawszy, w pierwszych dniach bardzo brakowało mi tego, że od razu po przebudzeniu nie mogłam czegoś od siebie napisać i podzielić się z Wami jakimś dobrym smakołykiem, lecz z każdym dniem było już coraz łatwiej. Teraz czuję, że znów ciężko będzie przejść do trybu pisania na te 4 dni, by znów pożegnać się na 1,5 tygodnia.
Tych kilkanaście dni minęło mi w zawrotnym tempie! Byłam u mojej rodzinki w Gryficach, lecz tylko na chwilę, gdyż większość czasu spędziłam na podróżach samochodem do Niemiec i do Szczecina. W Niemczech obkupiłam się we wszystkie możliwe, niezdrowe słodycze i przekąski, których nie ma u nas, a w Szczecinie obleciałam wszystkie świetne knajpy, w tym oczywiście słynne Gelatiamo i Lody Marczak. Następnego dnia od powrotu do domu wyruszyłam Pendolino na kilka dni do Warszawy, do mojego taty. Pobyt tam był również bardzo aktywny, gdyż w ciągu dwóch dni przeszłam ponad 32km, widziałam słynną defiladę 15.08 i porobiłam wiele ciekawych zdjęć. Niestety waga pokazuje mi liczbą zupełnie nieadekwatną do dotychczasowego trybu życia, aczkolwiek może być to spowodowane zmianą diety. Zaś 21.08 wybieram się na obóz/praktyki do Podlesic (Jura Krakowsko-Częstochowska), gdzie jako przyszła fizjoterapeutka będę opiekować się niepełnosprawnymi dziećmi. Znów pożegnam się z Wami, aż do 30.08. Mam nadzieje, że i Wy i ja dzielnie wytrzymamy tę rozłąkę.
A tymczasem, proponuję Wam pomysł na łatwą i pyszną przekąskę z wykorzystaniem arbuza i melona. Jest to świetna opcja na imprezę dla dzieci, urodzinki itp. Dzieci uwielbiają takie bajerki, dorośli również! Jeśli nie wiecie co zrobić z arbuzem, melonem czy nie mieliście pomysłu na pięknie wyglądającą przekąskę, już wiecie co zrobić! Ja proponuję z dipem kokosowo-limonkowym, Wy również możecie posłużyć się po prostu ubitą śmietanką. 🙂
Składniki na żołnierzyki:
– ćwierć/pół dużego arbuza
– melon
– listki mięty
Dobrze byłoby zaopatrzyć się w kulkownicę/wykrawacz do miąższu arbuza i melona, gdyż kosztuje zaledwie parę złotych, a nadaje fantastyczne rezultaty wizualne. Chętniej jemy wykrojone kulki, niż kawałki pocięte nożykiem. Melona kroimy na pół (zostawiamy wydrążoną i pozbawioną miąższu skórkę-połówkę, która będzie służyła za miseczkę do dipu). Za pomocą wykrawacza wycinamy kulki z arbuza i melona, a wraz z listkiem mięty nabijamy na wykałaczkę, jak widać na zdjęciach.
Składniki na dip kokosowo-limonkowy:
– 400ml mleczka kokosowego
– 6 listków limonki kaffir
– 6 listków mięty
– otarta skórka z połowy cytryny
– 2 łyżki serka mascarpone
*opcjonalnie: skórka z reszty cytryny, wiórki kokosowe, owoce granatu.
Mleczko kokosowe wraz z listkami limonki, mięty i ze skórką z cytryny zagotowujemy na małym ogniu, by ubyło trochę cieczy i żeby dodane elementy nadały mleczku aromatu. Ściągamy z ognia, studzimy i przelewamy przez sitko. Aromatyczne mleczko miksujemy wraz z mascarpone. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wcześniej zmiksowaną masą. Możemy dodać wiórki kokosowe i otartą skórkę z cytryny. Dip przelewamy do wcześniej zostawionej skórki-połówki melona. Zajadamy maczając żołnierzyki w powstałym dipie.
Smacznego!
Genialny pomysł! Podobają mi się takie owocowe miseczki 🙂
Smacznie 🙂
urocza propozycja 🙂
Do czego jeszcze można podać ten dip? ;))
Matko! Jak to pięknie wygląda <3 Zakochałam się 🙂
Można polać nim naleśniki, placki.. tak naprawdę ograniczyć może nas jedynie nasza wyobraźnia 🙂