Często wspominam Wam, że bardzo lubię makarony, a w szczególności te zapiekane. Jakiś czas temu odkryłam świeże płaty makaronu lasagne, które smakują o niebo lepiej niż te suszone. Jeżeli tylko natraficie na nie w sklepie – nie wahajcie się i śmiało je kupcie. Nie tylko smak mają wyjątkowy, ale dzięki temu, że nie są suszone to przygotowanie lasagne staje się krótsze. Ponadto, ich struktura jest o wiele delikatniejsza, do tego stopnia, że makaron rozpływa nam się w ustach. Ja najczęściej kupuję je w Auchan, ale również pojawiają się w tygodniach włoskich w Lidlu. Jeżeli jednak nie uda się Wam dorwać świeżych płatów makaronu lasagne, suszone również świetnie się sprawdzą.
!!! Naczynie do lasagne powinno być tak duże, by mieściły się w nim 3 płaty suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego.
Składniki na 6-9 porcji:
– 250g świeżego makaronu lasagne (lub ok. 20 płatów suszonych)
– 2 puszki krojonych pomidorów
– 600g ricotty
– 450g świeżego szpinaku
– 150g startej mozzarelli
– 70g startego parmezanu
– 3 jajka
– 2 papryki zielone lub żółte
– 2 cebule
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojone papryki i cebule. Warzywa podsmażamy, a na koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ricottę, posiekany szpinak oraz połowę parmezanu i połowę mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy razem z podsmażonymi warzywami do połączenia składników. Pomidory drobno siekamy i razem z sosem przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim 3 płaty suchego makaronu lasagne lub 2 płaty świeżego) i równomiernie rozprowadzamy. Jeżeli używamy suszonego makaronu: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po 3 sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany).
Jeżeli używamy świeżego makaronu lub suchy został podgotowany: 3 płaty podgotowanego lub 2 płaty świeżego makaronu układamy na sosie wylanym na dno naczynia. Na wierzch nakładamy 1/4-1/5 farszu z ricotty i szpinaku. Następnie układamy kolejne partie makaronu i farszu. Ostatnią partię farszu przykrywamy pozostałymi płatami ugotowanego lub świeżego makaronu i całość polewamy sosem pomidorowym. Resztą startego parmezanu i mozzarelli posypujemy wierzch lasagne. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15 minut, aż ser na wierzchu się przyrumieni.
Smacznego!