Zauważyłam, że większość z Was tak jak i ja uwielbia szybkie i smaczne przepisy na obiad, które świetnie sprawdzą się jako posiłek w domu, czy do zjedzenia na zimno w lunchbox’ie. Nie zawsze możemy pozwolić sobie na odgrzanie posiłku, dlatego ważne jest, by smakował on równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Tak więc, co powiecie na wybornego indyka w sosie słodko kwaśnym? Moja rodzinka pokochała ten przepis od razu! 🙂
Składniki:
– 500g piersi z indyka
– 1 puszka ananasa + 3/4 szklanki soku z puszki
– 250ml + 80ml wody
– 1-2 czerwone papryki
– 1 duża marchewka
– 5cm imbiru
– 150g koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka curry
– 1/3 łyżeczki papryki ostrej
– sól, pieprz
Dodatkowo: sezam i natka pietruszki do posypania, brązowy ryż
Danie wykonujemy na 2 patelniach.
Indyka kroimy w kostkę. Na pierwszej patelni podsmażamy na połowie łyżki oliwy indyka z solą i pieprzem, aż się zrumieni. Paprykę kroimy w kostkę, marchew w krótsze słupki, a imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. Paprykę, marchew i imbir dusimy na drugiej patelni, na połowie łyżki oliwy około 8 minut. Tak podduszone warzywa przekładamy na patelnię z mięsem, mieszamy. Dodajemy szklankę wody, sok z puszki i pokrojonego w drobną kostkę ananasa, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat, curry, paprykę ostrą, sól i pieprz, dusimy około 30 minut. Skrobię łączymy z 80 ml wody i wlewamy na patelnię pod koniec duszenia, mieszamy. Podajemy np. z brązowym ryżem, sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Fajne smaki, dodatek ananasa bardzo mi się podoba 🙂
Super przepis! Na pewno wypróbuje, bo jemy indyka! Pozdrawiam!^^
ale smakowite!