Ostatnio nie było u mnie na blogu przepisu na ciasto.. tak więc, czas na coś słodkiego, a zarazem pysznego! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis na ciasto marchewkowe, lecz tym razem bez mąki i z dodatkiem kokosa. Ciasto jest pyszne, mocno marchewkowe i oczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania go z pysznym kremem cynamonowym.
Składniki na ciasto:
– ok. 200g marchewki (2 spore sztuki)
– 90g wiórków kokosowych
– 60g orzechów pekan
– 50g orzechów włoskich
– 3 jajka
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2-4 łyżki miodu/syropu klonowego
– 1,5 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Składniki na polewę:
– 50g wiórków kokosowych
– 30g masła/oleju kokosowego
– 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i miód, mieszamy, by otrzymać gładką masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych na kawałki pekanów. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy i miód. Ciasto studzimy, nakładamy na wierzch polewę i resztę pekanów (całych lub posiekanych na kawałki).
Smacznego!
Ciasto bez mąki brzmi bardzo ciekawie, wygląda pysznie:)
Ma obłędnie smakowity kolor 🙂
Bardzo fajnie wygląda to ciasto. Jak bez mąki pszennej to robię!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Cudo! Uwielbiam marchewkowe ciasto 🙂
Ma w sobie wszystko co lubimy więc na pewno jest przepyszne 🙂
Ale to cudownie wygląda. Wszystko, co kokosowe uwielbiam. Za to ciasto bym się zabrała choćby od zaraz. Jest wspaniale udekorowane. Naprawdę podziwiam kunszt 🙂
Właśnie czegoś takiego teraz potrzebuję dla relaksu i małego deserku.
Pozdrawiam. 🙂
ciasto marchewkowe jest przepyszne, Twoje wygląda obłędnie!
czy słodzidłem może być ksylitol?
Oczywiście 🙂
Ciasto idealne! Koniecznie muszę spróbować 🙂
No zaszalałaś kochana 🙂 i namówiłaś mnie! Wygląda przecudnie <3
Ja uwielbiam Twoje przepisy!:)
Czy moge zastapic wiorki,maka kokosowa?
Czy moge zastapic wiorki kokosowe na make kokosowa :-)?
Mąka kokosowa to niestety nie to samo co zmielone wiórki kokosowe. Wiórki kokosowe, żeby stać się mąką, muszą zostać poddane procesowi odtłuszczania i wysuszania, więc niestety raczej mąka nie sprawdzi się tutaj jako zamiennik 🙁
Fajny przepis, ale musiałabym go trochę zmodyfikować na własne potrzeby ze względu na kokos (mam uczulenie), ale połączenie marchewki z orzechami i cynamonem brzmi ciekawie.
Wiesz jak zachęcić do zjedzenia kawałka ciasta kiedy od kilku miesięcy nie ma sie na nie ochoty ;P
Czy polewa ma wyjść taka dość krucha? Bardziej w formie stałej niż ciekłej?
Im bardziej zmielisz/zmiksujesz wiórki kokosowe, tym bardziej będzie płynna. Wiórki kokosowe zachowują się podobnie do orzechów, kiedy robimy z nich masło orzechowe :). Wszystko również zależy od mocy naszego miksera. Moja polewa miała konsystencję niegładkiego masła, a takiego w wersji crunchy 🙂
czy można dać coś zamiast masła orzechowego? bądź w ogóle bez niego zrobić?
Można użyć zwykłego masła 🙂
Czy zamiast orzechów pekan mogę dać więcej włoskich?
Oczywiście 🙂
zrobiłam wczoraj! wyszło przepyszne 🙂 zaraz robię kolejne 🙂
robiłam już kilka razy to ciacho i jest przepyszne…jako słodzidło użyłam cukier kokosowy(2 łyżki):)
jAK ZMIELIĆ WIÓRKI KOKOSOWE NA MĄKĘ A JAK NA KREM/MASŁO?
Wszystko zależy od czasu mielenia. Na początku mielenia uzyskasz mąkę kokosową, na końcu zaś krem/masło – lecz do tego potrzebujesz odpowiedniej mocy miksera/malaksera.
Czy mogę dodać do tego ciasta kawałki ananasa z puszki?
Jasne, ale nie za dużo, bo wyjdzie za mokre 🙂