Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym

Niech ta piękna pogoda utrzyma się do końca dnia, bo inaczej zwariuję! Co dzień wstaję o pięknych porankach, a od południa robi się szaro. Dziś, tak jak napisałam w poprzednim poście – był brzydki poranek, a teraz jest cudownie. Czyżby ktoś mnie wysłuchał? 🙂 Już jutro wraca mój kochany, a ja nadal nie zdecydowałam się, co dla niego upichcić! Najchętniej zrobiłabym milion rzeczy na raz, ale kto byłby w stanie to wszystko przejeść? Odliczam godziny do jego przyjazdu i jestem niezmiernie szczęśliwa, że liczba cały czas się zmniejsza!

Dzisiaj proponuję nietypowe, pełne zdrowia, obfite w zielone rośliny kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z dodatkiem listków bazylii oblane sosem jogurtowo-bazyliowym, które są banalnie proste w wykonaniu i każdy, kto nigdy nie robił klusek, czy kopytek będzie w stanie je przyrządzić. Założę się, że takich jeszcze nie jedliście 🙂 Przepis na 5 porcji, jedna to ok. 130g = 153kcal.

Składniki na kopytka:
– 400-430g ugotowanego, obranego bobu
– 130g mąki (dałam ryżową) w razie potrzeby więcej
– pół pęczka koperku
– pół pęczka szczypiorku
– łyżeczka suszonego majeranku
– 15 listków bazylii
– 1-2 ząbki czosnku
– jajko
– sól, pieprz

Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Koperek i szczypiorek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z resztą składników prócz mąki miksujemy w malakserze do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem wedle upodobań. Po zmiksowaniu łączymy z mąką, w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt kleista, dosypać jeszcze ze 2 łyżki mąki i mieszamy już za pomocą łyżki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy do wrzątku wraz ze szczyptą soli. Z otrzymanej masy formujemy wałki (najlepiej na oprószonej mąką stolnicy), spłaszczamy i kroimy pod ukosem. Kopytka gotujemy w wodzie do 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z jogurtem czy sosem jogurtowo-bazyliowym z przepisu niżej.
Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam nierówne! Sama wole takie robione od serca, niż przygotowane przy użyciu linijki! 🙂

Składniki na sos:
– 150g jogurtu naturalnego
– 20g listków bazylii (szklanka)
– ząbek czosnku
– sok z ćwiartki cytryny
– sól, pieprz

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy w miseczce lub oblewamy nim kopytka.
Smacznego!

 

 

MJ.

11 Replies to “Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym”

  1. Na pewno je zrobię! 😀

  2. Ale kolor! Boskie <3

  3. Extra pomysł !!

  4. Wydaje sie genialny – może dzis zrobię 🙂

  5. U mnie ranek piękny – popołudnie burzowe…I tak w kółko.
    A te kopytka są najbardziej uroczymi kopytkami, jakie kiedykolwiek widziałam *.*

  6. Życzę Ci równie pięknego słoneczka, co było u mnie! I dziękuję :*

  7. jaką mąką można zastąpić ryżową?

    1. Tak naprawdę każdą inną, byle nie mąką z ciecierzycy 🙂

    2. Mąką żytnia pełnoziarnista się sprawdzi?

      1. Sprawdzi się, ale kopytka będą mogły wyjść nieco twardsze niż np. z mąki żytniej typu 720. 🙂

Dodaj komentarz