Dziś szczególny przepis!
Tort bezowy robię dość często i zawsze na szczególne okazje. Pavlova, którą widzicie na zdjęciu została zrobiona z okazji tegorocznego Dnia Matki, natomiast przepis wstawiam z okazji 9000 polubień na Facebook’u! Bardzo Wam za to dziękuję! Gdyby nie Wy, na pewno przyjemność jaką czerpię z gotowania nie byłaby tak wielka jak jest obecnie! Motywujecie mnie do działania, by bez ustanku wymyślać nowe, zdrowe przepisy oraz przerabiać te, wszystkie nam dobrze znane potrawy na zdrowszą, odchudzoną ich wersję. Nie przestawajcie! 🙂
Na blogu znajdziecie również przepis na Tort bezowy z budyniem herbatnikowym, sosem Custard i jeżynami.
Składniki:
– 6 białek, o temp. pokojowej (z żółtek możecie wykonać zabajone – przepis już wkrótce!)
– 280g drobnego cukru
– 500 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
– 250g mascarpone
– truskawki
– listki mięty
Nagrzewamy piekarnik na 120 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Na koniec piana ma być gęsta, sztywna i błyszcząca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy okręg (używając np. dużego talerza) i wykładamy na niego pianę, dorównując ją do okręgu. Boki bezy formujemy za pomocą łyżki z dołu do góry. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy 3 godziny. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy beza całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone i miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek. Całość przekładamy na bezę (wierzch bezy ma się zapaść). Dalej dekorujemy bezę pokrojonym w ćwiartki truskawkami i listkami mięty. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Piękna
Jadłam raz i bardzo mi zasmakowała. W ogóle strasznie lubię bezy <3
Beza z tego przepisu jest prosta w wykonaniu i smaczna. Syn umieścił zdjęcie mojej bezy na Facebooku i teraz wszyscy znajomi chcą ten przepis.
Dziękuję !!!!