Bananowe ciasteczka owsiane bez dodanego tłuszczu, cukru i jajek

Właśnie dziś mogę na chwilę złapać oddech. Ciągłe zaliczenia i egzaminy w obu uczelniach, skumulowane w krótkim czasie, dały popalić. Z tego powodu musiałam odstawić bloga na bok i zająć się nauką. Całe szczęście wkrótce zacznę miesięczne praktyki i liczę na odrobinę odpoczynku. Dzisiaj szybki, prosty i pyszny przepis na moje ulubione „śniadaniowe” ciasteczka. Spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 300g płatków owsianych górskich
3 banany
– 50g rodzynek lub suszonej żurawiny
– 1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na większych, bądź mniejszych obrotach – wedle upodobań (u mnie były to średnie obroty, nie chciałam mielić składników na miazgę). Formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

 MJ.

18 Replies to “Bananowe ciasteczka owsiane bez dodanego tłuszczu, cukru i jajek”

  1. Nie dość, że ultra zdrowe to i też ultra pyszne 🙂

  2. Boskie, muszę wypróbować 😀

  3. Często robię podobne ciasteczka! Słodkie, zdrowie i idealne do zabrania ze sobą do szkoły! 😀

  4. Aaaa robiłam 🙂 Są pyszne.

  5. Cudowne te Twoje ciasteczka 😉

  6. Czy ciasteczka są bardzo twarde?

  7. Nie są twarde, mają dość miękki i wilgotny środek 🙂

  8. Czy trzeba dodawać masło orzechowe czy moze obejsc sie bez niego?

  9. Czy trzeba dodawać masło orzechowe czy moze obejsc sie bez niego?

  10. Można je pominąć, aczkolwiek nadaje ciekawego smaku 🙂

  11. ile ciasteczek powstaje z tej ilości składników? 🙂

  12. 10-15 wszystko zależy od tego jakiej wielkości będziesz je robić 🙂

  13. dziękuję za odpowiedź 😉

  14. Dziękuję 🙂

  15. Pominąć czy dać tyle samo zwykłego masła? 🙂

  16. Cześć 🙂 Przeglądam Twój blog i muszę powiedzieć, że bardzo mi się tutaj podoba ! Mam pytanie odnośnie ciasteczek. Ile max mogą być one przechowywane ? Zastanawiam się nad zrobieniem większej ilości, ale zakładam, że poprzez banany trzeba się ich szybko pozbyć:)

  17. Bardzo mnie to cieszy! Dokładnie, ja nie trzymałabym ich dłużej niż 3-4 dni. Ciasteczka robi się bardzo szybko, więc spokojnie można robić je w mniejszych ilościach, a cześciej 🙂

Dodaj komentarz