Właśnie dziś mogę na chwilę złapać oddech. Ciągłe zaliczenia i egzaminy w obu uczelniach, skumulowane w krótkim czasie, dały popalić. Z tego powodu musiałam odstawić bloga na bok i zająć się nauką. Całe szczęście wkrótce zacznę miesięczne praktyki i liczę na odrobinę odpoczynku. Dzisiaj szybki, prosty i pyszny przepis na moje ulubione „śniadaniowe” ciasteczka. Spróbujcie! 🙂
Składniki:
– 300g płatków owsianych górskich
– 3 banany
– 50g rodzynek lub suszonej żurawiny
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na większych, bądź mniejszych obrotach – wedle upodobań (u mnie były to średnie obroty, nie chciałam mielić składników na miazgę). Formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Nie dość, że ultra zdrowe to i też ultra pyszne 🙂
Boskie, muszę wypróbować 😀
Często robię podobne ciasteczka! Słodkie, zdrowie i idealne do zabrania ze sobą do szkoły! 😀
Aaaa robiłam 🙂 Są pyszne.
Cudowne te Twoje ciasteczka 😉
Czy ciasteczka są bardzo twarde?
Nie są twarde, mają dość miękki i wilgotny środek 🙂
Czy trzeba dodawać masło orzechowe czy moze obejsc sie bez niego?
Czy trzeba dodawać masło orzechowe czy moze obejsc sie bez niego?
Można je pominąć, aczkolwiek nadaje ciekawego smaku 🙂
ile ciasteczek powstaje z tej ilości składników? 🙂
10-15 wszystko zależy od tego jakiej wielkości będziesz je robić 🙂
dziękuję za odpowiedź 😉
Dziękuję 🙂
Pominąć czy dać tyle samo zwykłego masła? 🙂
Pomiń 🙂
Cześć 🙂 Przeglądam Twój blog i muszę powiedzieć, że bardzo mi się tutaj podoba ! Mam pytanie odnośnie ciasteczek. Ile max mogą być one przechowywane ? Zastanawiam się nad zrobieniem większej ilości, ale zakładam, że poprzez banany trzeba się ich szybko pozbyć:)
Bardzo mnie to cieszy! Dokładnie, ja nie trzymałabym ich dłużej niż 3-4 dni. Ciasteczka robi się bardzo szybko, więc spokojnie można robić je w mniejszych ilościach, a cześciej 🙂