Mini pizze z bakłażana FIT

Dziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które znajdą się na mini pizzach możecie modyfikować do woli. Ja dziś proponuję czerwoną cebulę, czerwoną paprykę i pomidorki cherry. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przystawka, a nawet obiad. Do dzieła! 🙂

Składniki:
– 2 bakłażany
– 90g koncentratu pomidorowego
– 50g tartej mozzarelli
– 30g tartego żółtego sera
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 czerwona cebula
– kilka pomidorków cherry
– 1 ząbek czosnku
– suszone oregano
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Dodatkowo: listki bazylii

Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni. Bakłażany kroimy w 1-1,5 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster bakłażana nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku, oprószamy solą, pieprzem oraz posypujemy suszonym oregano. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka lub kosteczkę, a pomidorki na połówki lub ćwiartki. Po tym czasie każdy plaster bakłażana smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy suszonym oregano i większą częścią obu serów. Na ser nakładamy pokrojoną cebulę, paprykę i pomidorki. Ponownie oprószamy solą, pieprzem, suszonym oregano i posypujemy pozostałą resztą serów. Bakłażany ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Wyciągamy, dekorujemy listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz