Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak młodej kapusty! Czy to w surówce, czy w gołąbkach, czy właśnie w formie duszonej z marchewką mogłabym zajadać się nią bez opamiętania. Wykonanie duszonej kapusty jest niezwykle proste, a stanowi zdrowy i niezwykle pyszny dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się do mięs i do młodych ziemniaczków. Koniecznie upolujcie młodą kapustę na straganie i przyrządźcie z niej to danie. 🙂
Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na trzy porcje, jedna to ok. 103kcal, B: 3,6g, T: 3,8g, W: 17,8g.
Składniki:
– 500g młodej kapusty
– 400ml bulionu (lub 400ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 1 marchewka
– 1 cebula (lub 2 dymki)
– 1/2 pęczka koperku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 10g masła (lub roślinnego)
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustę szatkujemy, a cebulę i koperek drobno siekamy. W garnku umieszczamy wszystkie warzywa, zalewamy bulionem i dodajemy sok z cytryny. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz masło, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Smacznego!
Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy koperek, rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
2. Dodajemy cebulę lub dymki i marchewkę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodajemy kapustę, rozdrabniamy przy pomocy kopystki 10 s/obr. 4.
4. Dodajemy 400ml bulionu (lub wody i koncentrat bulionu warzywnego) i sok z cytryny, gotujemy 28 min/100°C/obr. wsteczne 1.
5. Do naczynia miksującego dodajemy sól, pieprz i masło, mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.5, następnie gotujemy 2 min/100°C/obr. wsteczne 0.5.
Smacznego!