Najlepsze krewetki w sosie mango chili

Może jeszcze tego o mnie nie wiecie…, ale jestem prawdziwym krewetkożercą! Mogłabym pochłaniać je w ogromnych ilościach w każdej możliwej formie. Przy każdej ważniejszej okazji, razem z narzeczonym, w ramach świętowania chodzimy na krewetki – to zawsze taka nasza mała nagroda. Dlatego, dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na krewetki, a mianowicie w sosie mango-chili z nutą imbiru. Przepis jest na dość porządną porcję krewetek, ale śmiało możecie przygotować go z połowy składników (z jeszcze mniejszej nie ma sensu, bo znikają w mgnieniu oka). 🙂

Składniki na 3-5 porcji:
– 900g krewetek Vannamei, surowych
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego
– sok z 1 limonki

Składniki na sos mango-chili:
– 450g pulpy mango (lub 2 świeże, miękkie i słodkie mango)
– sok z 2 pomarańczy
– 6cm imbiru
– 1 chili
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy

Dodatkowo: natka pietruszki

Jeżeli używamy mrożonych krewetek, musimy je najpierw rozmrozić. Można zanurzyć je w letniej wodzie na ok. 20 minut, by przyspieszyć proces rozmrażania.
Jeżeli używamy krewetek nieobranych, musimy pozbyć się ich pancerzy i odcinamy głowę (filmik jak to zrobić, znajdziecie tutaj), a następnie przy pomocy noża wykonujemy nacięcie wzdłuż „karku” krewetki, po zewnętrznej, wypukłej jej stronie i dokładnie wyjmujemy czarną, niekiedy bezbarwną żyłkę (jelito) z całej długości krewetki. Ogonki krewetek pozostawiamy (jedynie w formie dekoracji, nie jemy ich).
Jeżeli używamy obranych krewetek, sprawdzamy, czy są dokładnie oczyszczone (wykonujemy nacięcie i sprawdzamy czy jelito jest usunięte).

Oczyszczone krewetki marynujemy w misce z sosem rybnym, syropem z agawy i sokiem z limonki, odstawiamy. Imbir i chili drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwię i podsmażamy na niej chili, imbir i czosnek. Następnie dodajemy krewetki z marynatą i smażymy je z dwóch stron na dość mocnym ogniu, aż będą biało-różowe. Wtedy dodajemy pulpę mango i sok z pomarańczy i podgrzewamy, aż lekko się zredukuje. Na koniec możemy dodać posiekaną natkę pietruszki i wmieszać w sos. Podajemy np. z bagietką.
Smacznego!


7 Replies to “Najlepsze krewetki w sosie mango chili”

  1. Mango i chilli <3 Ale to musi być pyszne!

  2. przyznam, że nigdy nie jadłam krewetek, ale wreszcie musze spróbować

  3. Mango -już brzmi cudnie 😀

  4. Mango z chili to musi być pyszne 🙂

  5. Czy krewetki dodać razem z marynatą?
    Pozdrawiam

    1. Tak, wraz z marynatą 🙂

  6. Bardzo ciekawy przepis, właśnie jestem w trakcie przygotowywania. Moje małe uwagi – wyszło dość mało marynaty, a mam o połowę mniej krewetek.
    Próbuje też wcześniej zredukować sok z pomarańczy, aby nie rozgotowac krewetek. Ale na pewno wyjdzie pysznie 😉 dzięki!

Dodaj komentarz