Mam dla Was jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem dyni, więc jeśli jeszcze dorwiecie ją w sklepach to nie wahajcie się i bierzcie ją do domu! Dzisiaj, na osłodę tego chłodnego dnia mam dla Was przepis na mój ulubiony deser – pudding chia z kremem dyniowym. Jest to świetny sposób na przemycenie dyni dzieciom, gdyż w tym deserze, smakuje ona prawie jak mango! Koniecznie musicie tego spróbować :).
Przepis na 3-4 porcje.
Składniki na pudding chia:
– 200ml mleczka kokosowego
– 125ml mleka (lub napoju kokosowego)
– 35g nasion chia
– 2 łyżeczki syropu z agawy
Składniki na krem dyniowy:
– 90ml mleka (lub napoju kokosowego)
– 70g puree dyniowego
– 1 łyżka masła z nerkowców
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– po szczypcie: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu
– 1 goździk
– 1 ziele angielskie
Dodatkowo: 70g kruchych ciasteczek/biszkoptów
PUDDING CHIA: Składniki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.
KREM DYNIOWY: Goździka i ziele mielimy w malakserze lub moździerzu. Do nich dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładki krem. Jeśli wyszedł on za gęsty, dodajemy trochę mleka lub napoju.
Ciasteczka kruszymy i wykładamy nimi dno słoiczków. Na nie wykładamy stężały pudding chia. Na koniec nakładamy krem dyniowy. Możemy udekorować deser chipsami z banana i szczyptą cynamonu.
Smacznego!