W Trójmieście mamy szary weekend. Jest zimno i pada… więc, mam dla Was dziś coś specjalnego! Najlepszy sernik waniliowy bez spodu z brzoskwiniami. Jestem pewna, że skradnie Wasze serca tak samo jak mi i moim bliskim. Jego przygotowanie nie jest trudne, a w smaku jest idealnie słodki i rozpływa się w ustach. Ja podałam go z brzoskwiniami i z białą czekoladą, ale śmiało możecie kombinować na różne sposoby. Idealnie sprawdzi się w tak ponury dzień, by umilić nam czas. Składniki na formę o średnicy 21 cm. Z przepisu bez brzoskwiń i czekolady wychodzi 12 kawałków, a jeden to około: 195kcal, B: 11,6g, T: 14,6g, W: 3,5g.
Składniki:
– 1 kg twarogu sernikowego bez cukru
– 100g masła klarowanego
– 100g erytrolu
– 4 jajka
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 laska wanilii
Dodatkowo:
– 3 brzoskwinie
– 1 biała czekolada
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą masę. Twaróg mielimy na gładko w malakserze. Dodajemy do niego żółtka, budyń, ziarenka z laski wanilii i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę twarogową wylewamy do tortownicy. Jeśli używamy brzoskwiń, kroimy je w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy i opcjonalnie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z olejem kokosowym.
Smacznego!
Smakowita propozycja na sernik. Brzoskwinie to moje ulubione owoce jeśli chodzi o dodatek do sernika 🙂
Czy zamiast masła klarowanego dodam zwykłe – wyjdzie równie dobre? 🫣
jasne! 🙂