Z okazji pierwszego dnia lata mam dla Was przepis na przepyszny letni omlet ziołowy z ogórkiem, rzodkiewką i twarogiem, który nasyci nawet największego łasucha! 🙂 Przed Wami ciężki dzień? Ten przepis sprawdzi się idealnie. Przepis jest prosty w wykonaniu, nie zawiera mąki i świetnie sprawdzi się jako białkowo-tłuszczowe śniadanie, nawet dla osób na diecie ketogennej. Przepis na 2-3 omlety, przy podziale na dwa – jeden to ok. 367kcal, B: 36,7g, T: 21,2g, W: 5,2g.
Składniki na omlety:
– 4 jajka
– 2 łyżki śmietanki 30%
– 15g parmezanu
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz
– odrobina masła do smażenia
Składniki na nadzienie:
– 200g twarogu półtłustego
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekany szczypiorek
– ogórek
– rzodkiewki
Rzodkiewki i ogórki kroimy w plasterki. Twaróg łączymy z jogurtem (ilość dodanego jogurtu wg uznania) i doprawiamy solą z pieprzem. Dwa białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce mieszamy pozostałe 2 żółtka i 2 całe jajka, śmietankę, parmezan, szczypiorek z koperkiem, sól i pieprz – dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ubije białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię delikatnie natłuszczamy za pomocą masła i ręcznika papierowego. Na rozgrzaną patelnię wylewamy połowę masy jajecznej i za pomocą łopatki rozprowadzamy ją po całym dnie, przykrywamy przykrywką i smażymy na małym ogniu ok. 3-4 minuty, aż omlet zacznie cichutko skwierczeć. Wówczas za pomocą łopatki (lub zsuwając na pokrywkę/talerz) przewracamy go na drugą stronę i smażymy następne 2 minuty. Przekładamy go na talerz, nakładamy na niego połowę twarogu i dekorujemy ogórkiem, rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Tak samo postępujemy z resztą masy.
Smacznego!