Jeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety ciasto filo dosyć rzadko – a szkoda. Moim zdanie filo przebija ciasto francuskie stukrotnie! A jakie jest Wasze zdanie? Moją przygodę z filo rozpoczęłam przygotowując domową baklavę i uznałam to za absolutny hit. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem.
Składniki na ciasto (o śr. 25cm):
– opakowanie ciasta filo
– 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki
– 4 łyżki cukru trzcinowego
– 50g+2og masła/oleju kokosowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 szczypty kardamonu
Składniki na sos waniliowy:
– 150ml mleka
– 2-3 łyżki cukru
– 2 żółtka
– laska wanilii
Do rondelka wsypujemy cukier z 50g masła i chwilę karmelizujemy. Dorzucamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy 2og masła (jeżeli zabraknie, roztapiamy jeszcze trochę masła). Formę do tarty natłuszczamy masłem. Arkusz ciasta filo rozkładamy i ucinamy tak, by powstał kwadrat. Następnie układamy w formie jeden arkusz ciasta filo, wcześniej posmarowany roztopionym masłem i dociskamy do formy. Na nim kolejny jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka razem z sokiem przekładamy na ciasto. Brzegi ciasta filo zawijamy do środka i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić i być chrupiące.
Przygotowanie sosu: Mleko oraz wydrążone ziarenka wraz z laską wanilii wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W misce ubijamy żółtka z cukrem. Gdy na powierzchni mleka pojawią się pęcherzyki powietrza i wlewamy całość bardzo cienką strużką do żółtek, cały czas roztrzepując. Następnie przekładamy sos z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski, wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe ciasto i posypujemy chipsami kokosowymi. Resztą sosu oblewamy poszczególne kawałki.
Smacznego!
Wygląda cudnie 🙂 Ja jestem fanką wszelkich wypieków z jabłkami, więc to coś dla mnie 😀
Pychota! Zwłaszcza dodatek tego sosu- jabłka i wanilia… chyba to połączenie lubię bardziej niż bardziej powszechne jabłka z cynamonem 🙂