Ze smutkiem przyznaję, że wakacje powoli dobiegają końca. Czas wracać do trybu pracy, szkoły i badań naukowych. Czas zacząć zbierać materiały i pisać kolejną pracę dyplomową. Wakacje, mimo braku pogody, faktycznie pozwoliły mi odetchnąć, wypocząć i docenić czas, który ucieka bardzo szybko, gdy ma się na głowie tak wiele obowiązków. Tegoroczne wakacje pozwoliły mi poznać Włochy od środka i zakochać się w nich jeszcze bardziej. Jednakże, już teraz zaczynam prosić o pogodę przyszłego lata, bo w tym było go o wiele za mało. Miejmy nadzieje również, że wakacje nadejdą równie szybko, co mi, tego roku!
Śliwek wokół nas pełno, wykorzystajmy je więc, i upieczmy sobie pyszne, niskokaloryczne ciasto z nimi w roli głównej! Jeżeli jedliście już bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT, ta wersja również Was zachwyci! Lekkie, wilgotne i niesamowicie smaczne! Zapraszam do wypróbowania! Ciasto dzielimy na 12 porcji, jedna to ok. 109kcal!
Składniki:
– 6 jajek
– 50g mąki kokosowej
– 40ml oleju rzepakowego
– 2 łyżki ciekłego miodu
– 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka śliwek przekrojonych na połówki, bez pestek
*opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze do obsypania
Jajka ubijamy wraz z miodem na dość puszystą masę, w trakcie ubijania powoli dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Smacznego!
Jakie fajne.
Naprawdę bardzo mi się podoba.
Idealne ciasto na weekend.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jakie cudeńko 🙂 Takie fit słodycze to rozumiem.
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wprost genialny przepis. Uwielbiam ciacha ze sliwkami. Kradne przepis :-).
w sezonie choć jedno ciacho ze śliwkami być musi, a to pyszna propozycja 🙂
Witam serdecznie
Czy można dodać mniej jajek lub np. pół na pół połączyć z siemieniem lnianym??
Nie próbowałam i nie chciałabym wprowadzić Ciebie w błąd.. Ciasto ma strukturę omleta, więc raczej ciężko byłoby zamienić jajka na siemię lniane 🙂
Dzień dobry,
mam zamrożone śliwki – czy z takimi też ciasto wyjdzie?
Dodać już rozmrożone?
Pozdrawiam
Dzień dobry! Jasne, ale należy dodać już dobrze rozmrożone i z grubsza osuszone ręcznikiem papierowym 🙂
Dziękuję