Jeżeli lubicie serek wiejski, tak samo bardzo jak ja, to ten przepis jest dla Was! Zazwyczaj jadałam go prosto z kubeczka, bez dodatków, czy z dodatkiem dżemu truskawkowego z chia, czekośliwki lub domowej granoli orzechowej, czy granoli rabarbarowej, lecz ostatnio podeszłam do niego od innej strony. Za pierwszym razem zrobiłam z nim jajecznicę i dopiero wtedy zrozumiałam jakie niesamowite właściwości posiada. Może tylko ja jestem tak opóźniona i nigdy nie łączyłam słowa „serek” ze słowem „ser”… ? A mianowicie, chodzi o to, że nasz wspaniały serek wiejski, pod wpływem temperatury zachowuje się prawie jak mozzarella – zaczyna się roztapiać i ciągnąć! Dlatego wyobraźcie sobie, jak świetnie musi smakować zapiekany w piekarniku :). Danie idealnie nadaje się na weekendowe śniadanie, kiedy mamy nieco więcej czasu, deser, czy kolacje.
Chciałabym również pożegnać się z Wami na calutki tydzień, gdyż wyjeżdżam wraz z moim ukochanym na wakacje. Gdzie? Do Turcji. Miejmy nadzieję, że pogoda nam dopisze, zregenerujemy się na nowy rok akademicki i trochę się opalimy. Wylatujemy dopiero wieczorem, ale już przesyłam Wam odrobinkę tureckiego słoneczka! Tymczasem lecę się pakować, buziaki!
Składniki:
– 200g serka wiejskiego
– 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
– 1 białko jajka
*opcjonalnie: 3 łyżeczki ulubionego dżemu (u mnie brzoskwiniowy), kakao, wiórki, syrop klonowy/melasa z karobu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białko ubijamy na sztywną pianę. Serek wiejski odcedzamy – zostawiamy tylko ziarenka. Białko, ziarenka z serka wiejskiego i płatki delikatnie ze sobą mieszamy. Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy dżem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut. Posypujemy kakao, wiórkami i polewamy syropem klonowym lub melasą z karobu.
Smacznego!
ale pyszny pomysł:)
Kiedyś używałam go do zapiekanek… po zapieczeniu ma fajną konsystencję 😉 ale wieśniaka nie jadłam od miesiecy tak jak nabiału 😛
Dopisuję do listy przepisów śniadaniowych! pycha 🙂
Świetna i bardzo smakowita propozycja 😀
Nie wiedziałam, że zwykłys erek wiejski można podać w tak fantastyczny sposób! Mniam 🙂 Jakie to łatwe, szybkie i pyszne! A w dodatku ma mało kalorii. Super. Zawsze czarujesz takie wspaniałości. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam serek wiejski, bardzo ciekawa propozycja, wygląda pysznie:)
Wygląda obłędnie, jak zwykle świetny pomysł i wykonanie 🙂 już czekam na twoje kolejne przepisy.
Kochana ale świetny pomysł, muszę wypróbować 🙂
Nigdy nie zapiekałam serka wiejskiego 🙂
Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ten przepis. 🙂
wygląda mega puszyście i smacznie:)
super, uwielbiam serek wiejski, a jeszcze nigdy go nie zapiekałam! mniam!
Jadłam już serek wiejski po różnymi postaciami ale pod taką jeszcze nie, bardzo ciekawa propozycja 🙂
O proszę nigdy nie jadłam go w taki sposób
świetny pomysł 🙂 zapisuję do wypróbowania, bo serka wiejskiego w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
Ps. udanego wypoczynku 🙂
A mozna by to zrobic bez jajka? Czy tez bialko ma tu magiczne wlasciwosci i byc musi?
Białko nadaje puszystości temu daniu, ale śmiało możesz wrzucić ziarna serka wiejskiego na patelnie i otrzymasz podobny efekt 🙂
Zrobiłam z powidłami śliwkowymi, dodałam kakao i miód, pycha! 😉
Czy naczynie przykryć przed wstawieniem do piekarnika czy nie?
Piekarnik gora-dol ? Termoobieg?
Nie przykrywać, góra-dół, bez termoobiegu. 🙂