Robiliście kiedyś domowe trufle? Jeśli nie, to koniecznie musicie zrobić! Jest to świetny pomysł na szybki i smaczny deser na jeden kęs. Można zrobić je prawie ze wszystkiego, z czekolady, twarogu, a nawet z dyni. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam niesamowite połączenie dyni, orzechów i kokosa, które smakuje wybornie!
Składniki:
– 150g purée z dyni Hokkaido*
– 2 świeże lub suszone daktyle
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
*opcjonalnie: gorzka czekolada do oblania
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe
Świeże daktyle pozbywamy pestek, a suszone zalewamy gorącą wodą na 30 minut i odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i porządnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy zgrabne kuleczki, które możemy zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.
Smacznego!
Ależ one cudowne! <3
Wyglądają niesamowicie. Muszę wypróbować.:)
Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Wygladają cudownie 😉 Na pewno tak smakują 😉
ale przepysznie wyglądają 😉
Jak to fenomenalnie wygląda? Dosłownie aż ślinka cieknie do monitora! Bombowe 🙂 Kokos to ja mogę w każdych ilościach, uwielbiam. Ślicznie to wygląda, smakowicie 🙂 A ta dynia i daktyle nadają wspaniały, jesienny kolor. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Martyna Twoje trufle też pychota 🙂
Obłęd!. Ależ one są apetyczne 🙂
A jak przygotować to pure z dyni? Czy ma być z surowej czy z gotowanej?
Klikając na „puree z dyni” jesteśmy przekierowywani do przepisu, gdzie opisane jak je zrobić 🙂 Przepis znajdziesz tutaj: http://befitbestrong.pl/jak-zrobic-domowe-puree-z-dyni/