Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem

trufle-dyniowe2

Robiliście kiedyś domowe trufle? Jeśli nie, to koniecznie musicie zrobić! Jest to świetny pomysł na szybki i smaczny deser na jeden kęs. Można zrobić je prawie ze wszystkiego, z czekolady, twarogu, a nawet z dyni. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam niesamowite połączenie dyni, orzechów i kokosa, które smakuje wybornie!

Składniki:
– 150g purée z dyni Hokkaido*
– 2 świeże lub suszone daktyle
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
*opcjonalnie: gorzka czekolada do oblania
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Świeże daktyle pozbywamy pestek, a suszone zalewamy gorącą wodą na 30 minut i odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i porządnie miksujemy. Z otrzymanej masy formujemy zgrabne kuleczki, które możemy zanurzyć w gorzkiej czekoladzie.
Smacznego!

trufle-dyniowe

trufle-dyniowe3

trufle-dyniowe4

9 Replies to “Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem”

  1. Ależ one cudowne! <3

  2. Wyglądają niesamowicie. Muszę wypróbować.:)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

  3. Wygladają cudownie 😉 Na pewno tak smakują 😉

  4. ale przepysznie wyglądają 😉

  5. Jak to fenomenalnie wygląda? Dosłownie aż ślinka cieknie do monitora! Bombowe 🙂 Kokos to ja mogę w każdych ilościach, uwielbiam. Ślicznie to wygląda, smakowicie 🙂 A ta dynia i daktyle nadają wspaniały, jesienny kolor. Pozdrowionka serdeczne 🙂

  6. Martyna Twoje trufle też pychota 🙂

  7. Obłęd!. Ależ one są apetyczne 🙂

  8. A jak przygotować to pure z dyni? Czy ma być z surowej czy z gotowanej?

    1. Klikając na „puree z dyni” jesteśmy przekierowywani do przepisu, gdzie opisane jak je zrobić 🙂 Przepis znajdziesz tutaj: http://befitbestrong.pl/jak-zrobic-domowe-puree-z-dyni/

Dodaj komentarz