Nie mogę wyjść z podziwu nad smakiem i elegancją kwiatów cukinii i dyni. Nie dość, że są piękne, to mają niesamowite właściwości odżywcze. Są bogate w witaminy z grupy B i C, wapń oraz potas. Mają działanie obniżające poziom cholesterolu, alkalizujące i przyspieszają przemianę materii. Jedynie ubolewam nad tym, że ciężko nabyć je na targowisku. Nadal jest to towar deficytowy, stąd najprościej pozyskiwać je z własnego ogródka czy działki.
Poza tym, na korzyść tej tarty przemawia jej spód. Staram się używać jak najmniej mąki pszennej w swojej kuchni, więc spód z kaszy jaglanej jest rewelacyjną i zdrowszą opcją. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na tarty na słodko i tarty na słono.
Składniki na spód (o średnicy 25 cm):
– 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki parmezanu
– 1 ząbek czosnku
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając (aż poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka i parmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu), nakłuwamy widelcem.* Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
Składniki na śmietanowa masa:
– 1 cukinia (ok. 400g)
– 400ml śmietany 18%
– 3 łyżki parmezanu
– 3 jajka
– 1 cebula- 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Dodatkowo: kwiaty cukinii i dyni, rukola
Cukinię myjemy, obieramy (jeżeli mamy ze sklepu, jeśli z własnego ogródka – nie trzeba) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oleju lub maśle. Gdy cebulka przestygnie, wszystkie składniki porządnie mieszamy w dużej misce. Całość wylewamy na podpieczony spód** i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
* i ** – Jeżeli wykładając jaglany spód pozostaje nam za mało miejsca na farsz, odłóżmy jedną lub dwie łyżki spodu do kokilek. Następnie nadmiar spodu zalejmy śmietanową masą i zapieczmy tak długo jak całą tartę.
Najlepiej smakuje na ciepło! 🙂
Smacznego!
Doskonała tarta! I ten spód! – bardzo ciekawy przepis 🙂 Kwiatów cukinii jeszcze nie próbowałam 😉
Nigdy nie jadłam kwiatów cukinii 🙂 Kusisz!
Jak duża cukinia? Mogłabyś podać gramaturę? : )
Ok. 400g 🙂