Uch! Ale dziś gorąco! Szkoda tylko, że moje kochanie musi iść do pracy, bo na pewno spędzilibyśmy aktywnie dzisiejsze popołudnie. Tymczasem już jestem po dwóch godzinach angielskiego i hiszpańskiego, w wakacje też można się uczyć! A Wy jakie macie plany w taką piękną pogodę? 🙂
Z racji tak wysokich temperatur proponuję znów zdrowe, niskokaloryczne lody, które każdy/każda z Was zrobi w domu bez użycia maszynki. Wystarczą tylko truskawki, mleczko kokosowe, lodówka i mikser!
Wychodzi ok. 4 porcje, 100g lodów to tylko 55kcal!
Składniki:
– 350-400g truskawek
– 3-4 łyżki stałej części z mleczka kokosowego
*opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia (ja pominęłam)
Jeżeli mamy świeże truskawki, o które nie trudno na dzień dzisiejszy, pozbywamy się szypułek, kroimy je na połówki lub ćwiartki, wkładamy do plastikowego pojemniczka i do zamrażarki na 2-3h. Dzień wcześniej powinniśmy włożyć do lodówki mleczko kokosowe, w celu otrzymania kremu kokosowego. (Tworzy się on w górnej części puszki, a na dole pozostaje woda kokosowa. Warto dodawać ich do kremów, ciast, koktajli czy innych rzeczy, gdyż nadają ciekawych i intensywnych walorów smakowych.) Do malaksera wkładamy zamrożone już truskawki wraz z kremem kokosowym (w tym momencie można dosłodzić) i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji lodów. W razie niezjedzenia od razu całej porcji, bądź chęci przygotowania lodów na później, można przełożyć do plastikowego pudełka w którym mroziliśmy truskawki i co 30-40minut mieszać lub miksować, by nie wytworzyły nam się kryształki lodu. (Później trzeba czekać dłużej na rozmrożenie lodów i ciężko z nich jest ułożyć kształtne kuleczki.) Ozdobione chipsami kokosowymi.
Smacznego!
Świetny pomysł na lody! Domowe z pewnością smakują tysiąc razy lepiej 🙂
Plany na dziś? Pranie i pakowanie na wyjazd 😀