Z dnia na dzień humor coraz lepszy. Z niecierpliwością oczekuję co przyniesie kolejny dzień. Każdy następny dodaje mi wiary i nadziei. Mam nadzieję, że wkrótce będzie tak jak wcześniej.
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować i zaproponować mój pierwszy tofurnik, a tak naprawdę tofurniczek, gdyż jest po prostu maleńki. To moje pierwsze dzieło-danie jakie przygotowałam z tofu. Lubię próbować nowych rzeczy i stawiać sobie coraz to wyższe cele, a ten serniczek wyszedł świetnie. Każdemu polecam spróbowania tofu, to ser nie tylko dla wegetarian, wegan, ale i dla takich jak ja, czyli chętnych poznawania nowych, niepowtarzalnych smaków.
Tofurniczek przygotowany w formie o średnicy 12cm.
Składniki:
– 180g tofu naturalnego (kostka)
– 120g jogurtu naturalnego/sojowego
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 łyżka mąki kokosowej (możemy zmielić wiórki kokosowe na mąkę lub dać 1 łyżkę więcej wiórków)
– 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub mąki ziemniaczanej)
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
*opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii
Składniki na ewentualny krem kokosowy:
– stała masa z mleczka kokosowego (wytrąca się po umieszczeniu np. na całą noc puszki mleczka kokosowego)
– ksylitol
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe.
Smacznego!
Genialny, a ja kocham smak kokosa 🙂
Bardzo ciekawy przepis:-). Koniecznie musze upiec taki tofurniczek,tym bardziej,ze mam zapas tofu;-). Jakich rozmiarow foremki uzylas? Dziekuje i pozdrawiam:-P.
Aaaa! Cudowny przepis i cudowny tofurniczek, wygląda po prostu rewelacyjnie! 😉 wrócę tu po przepis przy przygotowywaniu!
Foremka o średnicy 12cm 🙂 również dziękuję i pozdrawiam!
Tak jak i ja!
ile ja bym teraz oddała za kawałek tego ciacha!
Wygląda ciekawie, muszę kiedyś w końcu spróbować 🙂
Witam, ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki i budyniu waniliowego, dodałam jedną miarkę odżywki białkowej 🙂 wyszło super. Upieklam w małej keksówce 😀
czy tofu moge zamienic twarogiem ?
Jasne 🙂
Piękny tofurnik !
Przepis super. Zrobiłam dzisiaj ale chyba coś poszło nie tak bo moje ciasto w smaku pyszne ale konsystencja jakby zważone:(. Wsadziłam na noc do lodówki, zobaczę rano.
A jakiego jogurtu użyłaś?
Pyszny sernik, potrzebowałam dokładnie takiego przepisu. Zdrowy, wegański, bezglutenowy i w dodatku kokosowy. Ja oblałam gorzką czekoladą, skomponowało się idealnie! Dzięki Martyna 😉
Cieszę się, na zdrówko <3