W ten weekend, miałam przyjemność uczestniczyć na See Bloggers, u mnie w Gdyni. Cieszę się, że jako początkująca bloggerka mogłam wziąć udział w tego typu inicjatywie. Brałam udział w warsztatach komponowania whisky, prelekcji o jej historii, stworzyłam nawet swoją własną kompozycję blended scotch whisky. Z podziwem przyglądałam się niecodziennej kuchni molekularnej, gdzie mogłam zrobić kawior z kawy, spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam „kapsulację” oliwy z oliwek w izomalcie. Poznałam tajniki tej kuchni, co jeszcze bardziej wzbudziło moje zainteresowanie nią. Oprócz tego, poznałam wspaniałą osobę, autorkę bloga Kuchnia pełna smaków, z którą łączy mnie więcej, niż mogłabym przypuszczać! Serdecznie zapraszam na jej stronę, gdzie znajdziecie multum wspaniałych przepisów z przepięknymi zdjęciami jej autorstwa. Dawno nie poznałam tak ciepłej i sympatycznej osoby! Dodatkowo, organizatorzy tego spotkania rozpieścili nas wczoraj zwykłym, aczkolwiek ciekawym w sposobie, śniadaniem z belVitą, gdzie zostaliśmy zasypani ich ciasteczkami wraz z jogurtem, orzechami i toną świeżych owoców takimi jak: malinki, jeżynki i borówki. Już czekam na kolejną edycję SeeBloggers! Jeżeli jesteście zainteresowani kilkoma zdjęciami z tego spotkania, znajdziecie je na samym dole posta.
A dziś, chciałabym zaprezentować Wam lemoniady. Pogoda jest jaka jest, ale temperatura daje się we znaki, dlatego od jakiegoś czasu zbierałam zdjęcia moich domowych lemoniad, właśnie po to, by w taki dzień jak ten, ukazać Wam mój sposób na ochłodzenie i orzeźwienie. Znajdziecie tu takie lemoniady jak: arbuzowa, ogórkowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i pietruszkowa :).
Składniki:
– 2 szklanki arbuza (wypestkowanego)
– 150g kostek lodu
– obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki
– obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny
– 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy)
*opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem limonki, cytryny lub kawałkiem arbuza.
Smacznego!
Składniki:
– ogórek szklarniowy, długi
– 150g kostek lodu
– obrana, wypestkowana połowa cytryny lub sok z jednej połówki cytryny
– obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki
– 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy)
*opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia
Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli mamy słabszy blender, miksujemy wszystkie składniki i na koniec, do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Ozdabiamy plastrem ogórka, limonki lub cytryny wraz z listkiem bazylii.
Smacznego!
Ale pychotki! 😀 I wgl to jesteś śliczna. 🙂
dla mnie stanowczo arbuzowa <3
http://www.moniquerehmus.pl
Smacznie :))
Wszystkie mi się podobają! 😉 Super!! 😉
Ależ kuszą te kolory 🙂
Limonki nie mają pestek ?
Uwierz, zdarzają się 🙂