Zupa krem z pomidorów i papryki


Dawno nie było tutaj zupy! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam zupy-kremy. Zazwyczaj robi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. Same plusy! Dlatego chciałabym pokazać Wam kolejny wspaniały przepis na jedną z moich ulubionych zup-krem. Osobiście, za świeżymi pomidorami nie przepadam, ale zupy i sosy z ich dodatkiem wcinam jak szalona. Może wydawać się to dosyć dziwne, ale uwierzcie – mam wielu znajomych, którzy mają dokładnie tak samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie czasu, spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 500ml przecieru pomidorowego
– 5 pomidorów
– 4 papryki
– 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
– 10ml oliwy/oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– 2 szczypty pieprzu cayenne lub chili
– 150ml śmietanki 30% (opcjonalnie: do zupy/do dekoracji)
– sól, pieprz
– natka pietruszki do dekoracji
*opcjonalnie: makaron

W sporym garnku, na oliwie/oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory i papryki drobno kroimy lub rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier, przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Możemy podawać bez niczego, jak i z makaronem. Dekorujemy kleksami ze śmietanki i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Warzywa psiankowate 2017

Komentarzy: 8

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Ale fajna zupka.
    Już gdzieś je widziałam, ale w wersji jedynie pomidorowej.
    Bardzo lubię tego typu zupy. Smak przede wszystkim.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki. Gotuję dość podobną, tylko zwykle z pieczonej papryki. Ciekawy przepis 🙂

  4. KreoVita napisał: Odpowiedz

    Uwielbiam taką zupę. Twoja wygląda mega apetycznie:)

  5. Wygląda pysznie :). I pomyśleć, że człowiek kiedyś znał tylko rosół, pomidorówkę i ogórkową 😀

  6. julita napisał: Odpowiedz

    Znakomity przepis. Z pewnoscia sie przyda :-). Tez lubie zupy-kremy :-).

  7. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Śliczny kolorek 😉

  8. Ania napisał: Odpowiedz

    Wygląsa cudnie – ma śliczny kolor i smak zapewne też nieziemski ;)) W weekend mam w planach robienie kremu z pieczonych papryk i pomidorów, a Twój przepis narobił mi jeszcze większej ochoty na taką zupę ;))

Dodaj komentarz