Chyba każdy z nas lubi szybkie i proste w wykonaniu nietypowe obiady. Dlatego dzisiaj, chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny przepis na zapiekankę mięsno-makaronową z patelni! Bez zapiekania całości w piekarniku, bez uprzedniego gotowania makaronu, a wszystko tylko w patelni, nie brudząc innych garnków i naczyń. Jestem pewna, że zakochacie się w tym obiedzie, tak samo bardzo jak ja! Zapiekankę można wykonać również w wersji bezmięsnej. Gorąco polecam! 🙂
Składniki na ok. 6 porcji:
– 1 kg chudego mięsa wieprzowego
– 2 puszki pomidorów krojonych
– 2 szklanki wody
– 1 puszka groszku konserwowego
– 250g makaronu świderki (durum lub bezglutenowego)
– 100g mozzarelli mini, kulki pokrojone na połówki
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 3/4 łyżeczki chili
– 3/4 łyżeczki papryki wędzonej
– sól, pieprz
– świeża bazylia, posiekana i listki
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu, aż mięso całkowicie się zetnie. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, oregano, paprykę słodką, wędzoną i chili, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wsypujemy makaron, podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie al dente. Dodajemy odsączony groszek i doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Na wierzch wykładamy połówki kulek mozzarelli, przykrywamy i dusimy około 3 minut, aż ser delikatnie się roztopi. Posypujemy posiekaną bazylią i dekorujemy jej listkami.
Smacznego!
Prosta i pożywna 🙂
Zdjęcia wyglądają obłędnie! <3
pyszny obiadek miałaś 🙂 ostatnio jadłam sporo kasz, więc aż mam ochotę na makaron 😀
Jak ta zapiekanka wygląda! Danie na medal.
Smak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! 🙂
Pychota polecam ☺
Wyszło bardzo dobre 😉
TO JEST PYSZNE!
Wszystko co najlepsze i jeszcze fit! No muszę sam sprawdzić bo wygląda obłędnie! 🙂