Zapiekane roladki schabowe FIT

roladki-schabowe3
Bardzo lubię zdrowe, szybkie i pyszne przepisy obiadowe, a ten należy właśnie do nich! Co prawda, samo pieczenie roladek trwa 40 minut, ale ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę. Jest to świetny pomysł na rodzinny obiad, gdyż roladki świetnie się prezentują, a wyglądają i smakują jakby ich przygotowanie zabierało dużo czasu. Podczas ich pieczenia, bez pośpiechu możemy ugotować ryż, kaszę, czy ziemniaki oraz przygotować smaczną surówkę. Poza tym przygotowanie roladek nie wymaga ogromnej ilości tłuszczu, nadmiar tłuszczu z mięsa wytapia się podczas pieczenia, pozostawiając mięsko soczyste i kruchutkie, ani nie podajemy ich w gęstych, zawiesistych sosach, stąd śmiało możemy nazwać je FIT! Spróbujecie? 🙂

Składniki:
– 400-500g schabu bez kości
– 5 plastrów szynki z indyka/szwarcwaldzkiej
– 5 kawałków sera (piórko 3%)
– 2-3 ogórki konserwowe
– kilka łyżeczek musztardy
– papryka słodka, papryka ostra
– sól, pieprz

Schab kroimy w plasterki (do ok. 100g) i rozbijamy dość cienko i równomiernie tłuczkiem (plastry wkładamy do woreczka lub tłuczemy je przez folię spożywczą, by nie mieć całej kuchni w kawałkach mięsa). Ser kroimy na słupki, a ogórki konserwowe kroimy w podłużne ćwiartki. Zewnętrzną stronę każdego z plastrów oprószamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. Odwracamy na drugą stronę (wewnętrzną przy zawijaniu) i smarujemy musztardą, posypujemy paprykami, solą i pieprzem. Przy dłuższej krawędzi układamy plaster szynki, słupek sera i ogórka. Zawijamy chowając krótsze krawędzie do środka (tak, by roztopiony ser nie wypłynął nam z roladki) i dalej zawijamy ciasno wzdłuż dłuższej krawędzi, tak jak był ułożony ser i ogórek. W razie potrzeby, wbijamy wykałaczki tak, by roladki się nam nie rozwinęły. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy i układamy w nim roladki (jeżeli mamy ruszt do pieczenia lub kratkę – używamy ich, tłuszcz wtedy spłynie nam pod mięso, a ono nie będzie się w nim „kąpać”). Z wierzchu delikatnie pryskamy je olejem i pieczemy pod przykrywką w 180 stopniach  przez 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

roladki-schabowe4

roladki-schabowe2

Komentarzy: 10

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Mojej mamie powinno się spodobać 😉

  2. Megly napisał: Odpowiedz

    Pyszne 🙂 moja mama robi czasem podobne na obiad, ale chyba nie ze schabu. Pięknie się prezentują. Smak zapewne obłędny. Idealna propozycja obiadowa, która z pewnością porządnie nasyci.
    Pozdrawiam 🙂

  3. Jud napisał: Odpowiedz

    Co prawda schabu nie jem, ale pomysł fajny 🙂

  4. Jakie złociste 🙂 od razu mi poprawiły humor.

  5. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Fajne ,ja kiedyś robiłam coś podobnego ale kiepsko akurat wtedy wyszło. Super że są tak podpieczone

  6. Anonim napisał: Odpowiedz

    My to smazymy ale bez sera

  7. domowe roladki zawsze chętnie zjem 🙂 w uzdrowionej wersji – jestem na tak 🙂

  8. Ola napisał: Odpowiedz

    Schabowe bez smażenia! Dziękuję 😀

  9. jadwiga napisał: Odpowiedz

    a ile moze miec to danie kalorii ???

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      W porcji (2 roladki) wychodzi ok. 300-350 kcal, zależy to od rodzaju i ilości sera, który użyjesz 🙂

Dodaj komentarz