Szybki obiad z indykiem w sosie winno-śmietanowym


Chyba wszyscy lubimy obiady, których przygotowanie nie zabiera dużo czasu. W czasach, gdy każdy z nas się spieszy nie ma czasu na przygotowywanie wykwintnych i czasochłonnych dań. Dlatego kolejny raz wychodzę do Was z propozycją na błyskawiczny, smaczny obiad, który nie wymaga dużej ilości składników, a składniki dostępne są w większości sklepów. Chętni? Zapraszam! 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 400-500g piersi z indyka
– 450g mieszanki warzyw (marchew, kalafior, brokuł)
– 100g groszku
– 100ml wina białego wytrawnego
– 100ml śmietanki 30%
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka mąki ryżowej
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 300g makaronu lub ziemniaki/ryż

Mięso kroimy w plastry i oprószamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy z obu stron na maśle lub oliwie, ściągamy z patelni i odkładamy na bok. Jeżeli używamy mrożonych warzyw – przelewamy je wrzątkiem. Na tej samej patelni na maśle lub oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa z groszkiem i dusimy kilka minut, aż staną się miękkie. Całość podlewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Wtedy dolewamy śmietanki wymieszanej z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy mięso, chwilę podgrzewamy i podajemy np. z makaronem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Zdecydowanie to danie jest dla mnie.

  2. Klaudia napisał: Odpowiedz

    na pewno jest pyszne 😉 indyk i kurczak to jedyne mięso, które jest dla mnie wskazane 😉

Dodaj komentarz