Studencka zupa ze świeżego ogórka w 12 minut


Dziś chciałabym przedstawić Wam pyszną, szybką, lecz nie do końca zdrową zupę według przepisu mojej kochanej babci Krysi. Jest to świetny pomysł na obiad, kiedy jesteśmy bardzo głodni, chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy za dużo czasu na przygotowania. Nie jest skomplikowana, nie wymaga zdolności kulinarnych. Tę zupę wykonamy w dokładnie 12 minut! W między czasie możemy zagotować makaron, bądź przygotować grzanki z chleba. 🙂

Składniki:
– 300g świeżego ogórka
– 300ml wody
– 50g sera topionego
– 1/2 cebuli
– 2 kostki rosołowe BIO
– 3 łyżeczki mąki ryżowej
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1/2 pęczka koperku
– pieprz

Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki (prócz wody i śmietany) umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładko. Całość przelewamy do garnka, dodajemy wodę, dokładnie łączymy i gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W między czasie koperek drobno siekamy i pod koniec gotowania dodajemy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, wcześniej ją hartując. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z makaronem, grzankami lub zajadamy bez niczego.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Ewa napisał: Odpowiedz

    Słyszałam, że zupa ze świeżego ogórka jest pyszna. Sama jeszcze takiej nie jadłam. Twoja wygląda bardzo apetycznie.

  2. Natalie napisał: Odpowiedz

    Ale fajna! Ostatnio polubiłam zupy więc trzeba będzie wypróbować 🙂
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  3. Nigdy takiej nie robiliśmy, ale zapowiada się pysznie! 🙂

Dodaj komentarz