Śniadaniowa jajecznica na zielono FIT

Uwielbiam takie dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadanka. Kombinuję wtedy jak mogę i wykorzystuję to, co mam w lodówce. Tak oto powstała zielona jajecznica na bogato z wykorzystaniem „resztek” z lodówki, pełna witamin i minerałów, które na pewno dodadzą nam energii na cały dzień. Do dzieła 🙂

Składniki na 3 porcje:
– 6 jajek
– 30ml mleka
– 1 awokado
– 2 garści szpinaku
– 3 plastry szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
– 2 średnie cebule
– 1/2 pęczka koperku
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 1/2 łyżeczki masła

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, awokado i szynkę w kostkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy szpinak, aż zwiędnie. Dodajemy szynkę. W tym czasie w miseczce łączymy jajka z mlekiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię, cały czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy awokado. Ściągamy z ognia i do jajecznicy dosypujemy posiekany koperek i szczypiorek, mieszamy. Podajemy np. z grzankami z chleba.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. mare napisał: Odpowiedz

    Ale to świetnie wygląda. Trzeba sprawdzić czy i tak smakuje 😛

  2. monika napisał: Odpowiedz

    Często mój ukochany mi taką robi, mniam mniamm:D

Dodaj komentarz