Penne à la carbonara

Prawdziwa ze mnie makaroniara. Uwielbiam makarony w każdej możliwej postaci, z różnymi dodatkami, zapiekane, smażone, na słodko i słono. Też jesteście takimi fanami makaronu? Jeśli tak, to mam dziś dla Was wspaniały, błyskawiczny przepis na penne à la carbonara w wersji całkowicie nie-fit. Nawet dietetycy od czasu do czasu grzeszą, więc również możecie pozwolić sobie na mały cheatmeal. Jednak pamiętajcie – kluczem do sukcesu jest UMIAR!

Składniki:
– 400-500g makaronu penne
– 400g śmietanki 30%
– 125-250g boczku wędzonego, surowego (najlepiej pokrojonego w kostkę)
– 240g groszku konserwowego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Dodatkowo: tarty parmezan do posypania

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy cały boczek, kroimy go w kostkę. Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy z boczkiem na tłuszczu, który się z niego wytopił. Na patelnię wlewamy śmietankę i zagotowujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy odsączony groszek, mieszamy. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy posypując startym parmezanem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Uwielbiam takie dania <3

  2. Ola napisał: Odpowiedz

    Robiłam podobne dania, ale groszu jeszcze nigdy nie dodawałam 🙂 Sprawdzę 🙂

Dodaj komentarz