Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto

Uwielbiam faszerowane warzywa na różne sposoby. Z kaszą, ryżem smakują wspaniale, ale co powiecie by połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie?

Składniki:
– 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego)
– 200g fety
– 150g ryżu Arborio
– 2 czerwone papryki
2 pomidory
– 2 cebule
– 25g orzechów piniowych
– pęczek natki pietruszki 
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka mięty
– 1/3 łyżeczki chili
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 25g parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto

Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy do osobnej miseczki – przyda się do sosu). Papryki i pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry. Cebule drobno siekamy i szklimy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju. Dodajemy ryż i chwilę go tostujemy. Następnie dosypujemy chili i oregano (oraz margarynę/masło, jeśli ich używamy). Wlewamy 2/3 bulionu i „gotujemy” na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, systematycznie mieszając, by ryż nie przywierał do dna. W tym czasie prażymy orzechy piniowe bez dodatku tłuszczu tak, by się nie przypaliły. Gdy ryż wchłonie cały bulion, przekładamy go do dużej miski. W misce mieszamy risotto, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki, podprażone orzeszki piniowe i miętę (oraz parmezan, jeśli go używamy), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Papryki i pomidory faszerujemy przygotowaną mieszanką z risotto. Do 1/3 bulionu, który nam pozostał, dodajemy resztę z wydrążania pomidorów, koncentrat, całość rozdrabniamy blenderem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Papryki i pomidory lekko spryskujemy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 75 minut. Podajemy polane sosem, posypane parmezanem lub jego odpowiednikiem z nerkowców
Smacznego!

  MJ.

 

Komentarzy: 7

  1. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Nigdy nie zapiekałam pomidorów 😉

  2. uwielbiam nadziewane papryki, a ten farsz chetnie wyprobuje 🙂

  3. Wygląda przepysznie 🙂 Muszę zapisać i wykorzystać przepis.

  4. omomom uwielbiam faszerowańce:D

  5. Uwielbiam wszystkie zapiekane warzywa…Twoje papryki na bank są znakomite w smaku!

    Serdecznie zapraszam do siebie 😉 make-life-green.blogspot.com

  6. Jud napisał: Odpowiedz

    Cudownie wygląda… Wiosna idzie 😉

  7. ja tak samo:D

Dodaj komentarz