Orzechowa tarta z masłem orzechowym


Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, aczkolwiek dość kalorycznego. Oto szybka orzechowa tarta z masłem orzechowym bez pieczenia! Idealna dla fanów orzechowych smaków. Tarta jest delikatna i rozpływa się w ustach, świetnie sprawdzi się na np. urodzinowej imprezie. Wystarczy jedynie wymieszać składniki na spód, a następnie składniki na masę, schłodzić i voilà. To co, namówiłam Was? Przepis na formę o średnicy 21 cm.

Składniki na spód:
280g ulubionych orzechów (u mnie migdały)
– 90g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 50g kakao bez cukru
– 2 łyżki mleka
– 1-2 łyżki miodu
– szczypta soli
Składniki na masę:
– 500g jogurtu greckiego
– 280g masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów)
– 1 łyżka miodu
– 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
Dodatkowo:
– garść kropelek czekoladowych
– garść orzeszków ziemnych

Orzechy umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Dodajemy mąkę, kakao, mleko, miód i sól i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masą wykładamy formę do tarty i wyrównujemy, by boki i dno miały równą grubość. Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. W dużej misce dokładnie łączymy ze sobą jogurt grecki, masło orzechowe, miód, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy i sól. Całość przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Posypujemy kropelkami czekoladowymi i orzeszkami ziemnymi. Schładzamy przez kolejną godzinę i możemy podawać.
Smacznego!


Dodaj komentarz