NAJLEPSZA domowa przyprawa korzenna – do piernika


Wigilia już za 16 dni! Kiedy to minęło? Czas najwyższy zabierać się do roboty! Pierniki dojrzewające pewnie już od dwóch tygodni leżakują i czekają na dzień pieczenia? Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Stąd wychodzę do Was z propozycją przygotowania własnej przyprawy korzennej! Świetnie sprawdzi się ona w każdego typu korzennych wypiekach lub napojach, nie tylko na święta. Sklepowe saszetki często zawierają więcej cukru niż przypraw lub nie ma w nich przypraw, które powinny się w niej znaleźć. Ponadto, warto zdać sobie sprawę, że kupne saszetki ze zmieloną już „przyprawą do piernika” leżą przez długi okres na sklepowych półkach przez co są o wiele mniej aromatyczne niż domowa ich wersja. Świetnym przykładem są ziarna pieprzu, które świeżo po zmieleniu są intensywne w smaku, w porównaniu do kupnego, zmielonego już pieprzu, który jest o wiele bardziej delikatny, czasem już nawet bez smaku. Tak samo jest z przyprawą do piernika. Przygotowując ją w domu, mieląc składniki, otrzymujemy bardzo aromatyczną mieszankę, która już w najmniejszej ilości nadaje wspaniały korzenny smak potrawom. Mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać… po prostu do dzieła!

Składniki:
– 8-9 kor cynamonu (25g mielonego)
– 10g imbiru mielonego
– 7g całych goździków (ok. garść)
– 7g całych ziaren kardamonu (ok. 1,5 łyżeczki)
– 5g całej gałki muszkatołowej (1 większa)
– 5g ziela angielskiego
– 4g czarnego pieprzu
– 2g anyżu (2 gwiazdki)

Jeżeli nie macie w domu całych składników, śmiało możecie posłużyć się mielonymi. Mielone składniki umieszczamy w miseczce, natomiast całe ziarna, kory umieszczamy w moździerzu, młynku lub misie blendera i mielimy na mąkę. Świeżo zmielone składniki mieszamy z mielonymi i umieszczamy w szczelnym słoiku.
Na każdy 1kg mąki dodajemy około 3-4 łyżki przyprawy.
Smacznego!

Przepis na Thermomix:
1. Jeżeli nie macie w domu całych składników, śmiało możecie posłużyć się mielonymi. Mielone składniki umieszczamy w miseczce.
2. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki wymagające zmielenia, rozdrabniamy obr. 10, aż usłyszymy, że wszystkie składniki zostały zmielone (nic nie powinno uderzać o ścianki). Całość zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Zawartość naczynia miksującego łączymy z zawartością miseczki. Całość przekładamy do szczelnego słoika.
Na każdy 1kg mąki dodajemy około 3-4 łyżki przyprawy.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. Wszystko co domowe nie ma sobie równych <3

  2. Super pomysł na Święta!

Dodaj komentarz