Migdałowy serniczek z ricotty z nutką cytryny

Dzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki i szarlotki? 🙂 Od czasu do czasu warto przygotować coś niecodziennego i próbować swoich sił w innych daniach. Jak większość moich przepisów – ten też jest bardzo prosty i przygotujemy go z zaledwie 6 składników. To jak? Chętni na wypróbowanie serniczka z migdałów i ricotty? Nie czekajcie!
* polecam dodać 125g jagód, borówek do wnętrza ciasta 🙂 (do formy wykładamy połowę ciasta, dodajemy jagody/borówki i przykrywamy drugą połową)

Składniki na formę o śr. 24cm:
– 300g ricotty, o temp. pokojowej
– 250g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
– 100g ksylitolu/erytrolu
– 100g miękkiego masła
– 4 jajka, o temp. pokojowej
– starta skórka z 3 niewoskowanych cytryn
– ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– masło do natłuszczenia formy
– 20g płatków migdałów do dekoracji
– ksylitol w pudrze do dekoracji

Piekarnik rozgrzewamy na 160 stopni. Żółtka oddzielamy od białek.
W misie miksera umieszczamy masło i połowę ksylitolu, ucieramy do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy żółtka, ziarenka wanilii oraz otartą skórkę cytrynową. Następnie dodajemy migdały, ricottę i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy drugą połowę ksylitolu, cały czas ubijając. Pianę z białek dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Ciasto wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 50 minut. Studzimy i posypujemy ksylitolem w pudrze.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Aneta napisał: Odpowiedz

    Czy można prosić o wskazówkę w jaki sposób dodać jagody do ciasta ? W którym momencie nałożyć warstwę ?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Kiedy do formy wykładamy połowę ciasta, dodajemy jagody/borówki i przykrywamy drugą połową. Można również posypać na wierzchu przed pieczeniem 🙂

  2. Kinga napisał: Odpowiedz

    Wygląda obłędnie ♥

Dodaj komentarz