Makaron w śmietanowym sosie z cukinią, koperkiem i natką pietruszki (wegański)


Dawno nie było u mnie żadnego przepisu z makaronem w roli głównej. Tak więc dziś, chciałabym zaproponować Wam obiad z serii „na szybko”, który świetnie sprawdza się jako błyskawiczny w przygotowaniu obiad do zjedzenia w domu, czy do wzięcia na wynos. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli lubicie cukinię i dania z nią w roli głównej, ten przepis jest dla Was! Przepis na 4 porcje, jedna ok. 350kcal.

Składniki:
– 250g makaronu razowego (lub bezglutenowego)
– 250ml śmietanki 30% (lub śmietanka owsiana)
– 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie
– 2 cebule
– 1 łyżka oleju
– 1 ostra papryczka lub 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej papryki ostrej
– 3 ząbki czosnku
– pół pęczka natki pietruszki
– pół pęczka koperku
– sól, pieprz
*opcjonalnie: parmezan lub wegański parmezan do posypania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię (obieramy lub nie) kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy do momentu, aż jej objętość zredukuje się nawet do 1/3 objętości początkowej. Koperek (część zostawiamy do posypania na koniec) i natkę pietruszki drobno siekamy, papryczkę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do zawartości patelni. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy i mieszamy. Sos możemy wymieszać z ugotowanym makaronem, bądź podać osobno. Posypujemy parmezanem (np. wegańskim) i koperkiem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. o tym samym pomyślałyśmy…bo ostatnio też zajadałam makaron razowy 😉

Dodaj komentarz