Makaron cacio e pepe w 10 minut


Makaron cacio e pepe – makaron banalny, a mimo wszystko niezwykle smaczny. W jego skład wchodzą zaledwie 4 składniki, które tworzą niesamowicie pyszne, włoskie połączenie w zaledwie 10-15 minut. Cacio e pepe to nic innego jak makaron z serem i pieprzem (prostota sama w sobie!). Aczkolwiek jest jeden haczyk – to nie może być zwykły ser. W oryginalnym przepisie powinniśmy sięgnąć po ser Pecorino, jednakże, by obniżyć koszty, możemy zmieszać Pecorino z Parmezanem. Mimo wszystko, z całego serca zachęcam do wypróbowania wersji bez mieszanki serów, a sięgniecie tylko po Pecorino. To jeden z droższych serów, ale jego smak jest nie do podrobienia. Spróbujcie! 🙂

Składniki na 3-4 porcje:
– 250g makaronu spaghetti Incola
– 125ml wody z gotowania makaronu
– 110g sera Pecorino
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Pecorino ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy. Makaron gotujemy, aż będzie prawie al dente. Pozostawiamy 125ml wody z gotowania makaronu. Na dużej patelni na średnim ogniu roztapiamy 1 łyżkę masła, a kiedy nabierze lekko złotego koloru dodajemy zmielony pieprz i chwilę smażymy. Na patelnię wlewamy wodę spod makaronu i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron i dodatkową łyżkę masła, mieszamy. Dodajemy Pecorino (trochę pozostawiamy do dekoracji), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Podajemy od razu, posypując pozostałym serem i świeżym pieprzem.
Smacznego!

Komentarzy: 2

  1. uwielbiam taki makaron!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Prosto i smacznie, na makaron nie trzeba mnie namawiać, mogłabym jeść na okrągło 🙂

Dodaj komentarz