Kremowy sernik bananowy z ricotty bez cukru


Już za trzy dni minie ćwierćwiecze odkąd stąpam po tej ziemi. Kiedy to minęło? Sama nie wiem! Od liceum czas tak szybko pędzi, że ciężko uwierzyć, że jestem już po studiach i jestem kandydatką do Szkoły Doktorskiej, że bliżej mi do 30tki i od wielu lat nie jestem już nastolatką… :). Wiele osób mówiło mi, że czas nieubłaganie pędzi, lecz nie chciało mi się w to wierzyć. Teraz to widzę i nadal nie mogę wyjść z szoku, JAK? Też macie takie przemyślenia? Mam wrażenie, że kiedyś ten czas leciał o wiele wolniej…
Tymczasem, dziś przepis na sernik bez grama cukru, natomiast słodzony dojrzałymi bananami, na bazie ricotty. Pyszny, kremowy i znikający stanowczo za szybko. Pamiętajcie, by użyć jak najciemniejszych bananów lub z dużą ilością czarnych kropek – będą one najbardziej słodkie, dzięki czemu ciasto będzie słodsze. Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm i 12 porcji. Jedna porcja to około 204kcal, B: 7,6g, T: 11,6g, W: 17,8g.

Składniki na spód:
– 75g płatków owsianych
– 50g niesolonych krakersów
– 50g masła
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka solonych orzechów ziemnych
Składniki na masę serową:
– 500g ricotty
– 200g jogurtu greckiego
– 2 dojrzałe banany
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– sok z 1 cytryny
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21cm natłuszczamy. Krakersy, orzechy i płatki owsiane umieszczamy w misie miksera i rozdrabniamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozdrobnioną zawartość miksera i łączymy. Otrzymaną masą wykładamy dno tortownicy i pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy spód z piekarnika, odstawiamy i zmieniamy temperaturę na 240 stopni. W dużej misce rozgniatamy banany i mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy ricottę, jogurt, jajka, ekstrakt i mąkę kukurydzianą, miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową przelewamy na podpieczony wcześniej spód i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 25 minut. Piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik w środku, by ostygł. Gdy ostygnie, schładzamy go w lodówce przez 3-4h (dzięki temu sernik nie zacznie pękać). Sernik możemy podać z ubitą śmietaną lub roztopioną gorzką czekoladą oraz chipsem z banana.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Wow jak to super wygląda, mega smacznie 😀

Dodaj komentarz