Jajko zapiekane w bułce z szynką i serem


Kiedy mamy spokojny poranek, np. w weekend, przyrządźmy sobie śniadanie po królewsku! Każdy z nas na to zasługuje! Podejrzewam, że większa część z nas prawie każdego poranka na śniadanie je to, co znajdzie się pod ręką, czego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Co gorsza, spora część pewnie całkowicie pomija śniadanie. Dlatego niech weekend będzie takim małym świętem, by móc ze spokojem celebrować każdy kęs pysznego śniadania. Proponuję przyrządzić jajko zapiekane w bułce z szynką i serem – będziecie zachwyceni!

Składniki na 2 porcje:
– 2 bułki
– 2 jajka
– 4 plastry szynki/wędliny dobrej jakości
– 2 plastry sera lub mozzarelli
– oliwa
– sól, pieprz
Opcjonalnie: szczypiorek, parmezan, papryka, pieczarka

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bułki wydrążamy tworząc miseczkę, w której pozostawiamy boki i dno, skrapiamy oliwą. Na dno wykładamy po plastrze sera. Boki wykładamy plastrami szynki. Do środka możemy wkroić pieczarkę lub kawałek papryki. Do każdej z bułek wbijamy po jednym jajku. Posypujemy tartym parmezanem, oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy 15-20 minut, aż białko się zetnie. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Dodaj komentarz