Idealne mini wrap’y na imprezę

 

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Jestem pewna, że spora część z Was wybiera się na domową imprezę sylwestrową, bądź nawet sami ją organizujecie. Każdy z nas doskonale wie, że dobra impreza składa się z trzech czynników. Pierwszy z nich to oczywiście towarzystwo, drugi jedzenie, a trzeci coś do picia. Nie wymieniam ich w kolejności, bo wiem, że dla jednych inne rzeczy są ważniejsze. Ja skupię się jednak na tym jednym czynniku, którym jest jedzenie. Nie chodzi mi tutaj o chipsy, paluszki czy orzeszki, bo jest to niezdrowy banał, ale o coś, co będzie wyglądało kusząco i będzie bardzo smaczne. Na imprezach takich jak Sylwester preferuję przekąski „na jeden kęs”, takie, by wszyscy mogli sięgać po nie w każdym momencie, nie potrzebowali do nich talerzyków, a także, by nie można było się nimi za bardzo pobrudzić. Na moim blogu, były już propozycje na imprezowe przekąski, linki do nich znajdziecie tutaj: 38 najlepszych przekąsek, lecz dziś, jutro i pojutrze przedstawię kolejne. Mam nadzieję, że spodobają się Wam i pojawią się u Was na Sylwestrze!

Mini wrap’y to ulubiona przekąska mojego mężczyzny, więc całemu męskiemu gronu na pewno przypadnie do gustu. Ich podstawą są tortille, gdy mam więcej czasu –  przygotowuję je sama (zachęcam do tego!), jednak gdy go nie mam, posługuję się ich sklepową, pełnoziarnistą wersją. W ostateczności można wymienić je na grubsze naleśniki, aczkolwiek tortille najlepiej tu pasują. Dla wegetariańskiego i wegańskiego grona, salami, serek i ser wymieniamy na sojowe odpowiedniki. Z przepisu wychodzi 16 wrap’ów.

Składniki:
– 4 tortille pełnoziarniste lub naleśniki
– 100g serka śmietankowego (lub odpowiednik sojowy)
12 plastrów salami (lub odpowiednik sojowy)
– 8 plastrów sera (lub odpowiednik sojowy)
– sałata
liście szpinaku lub rukoli
16 oliwek z papryką
– 2 ząbki czosnku
pieprz

– 16 wykałaczek

Serek śmietankowy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z pieprzem. Każdą tortillę smarujemy czosnkowym serkiem, kładziemy kilka liści sałaty, przykrywamy dwoma plastrami sera, następnie trzema plastrami salami, kilkoma liśćmi szpinaku/rukoli i dość mocno zawijamy. Tak przygotowanego wrap’a dzielimy ukosem na cztery równe części. Każdą poszczególną część przebijamy wykałaczką by się nie rozwijały i nabijamy po jednej oliwce. Przed rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce.
Smacznego!

 

Komentarzy: 7

  1. świetne, bardzo je lubię, choć chyba bardziej z łososiem
    mam ogromna ochote na ten dip ziemniaczany 🙂

  2. Robiłam kiedyś coś podobnego, pycha.

  3. wedelka napisał: Odpowiedz

    Bardzo je lubimy 🙂

  4. Każda dobra gospodyni nawet początkująca może sie wykazac jak spędza czas a domu na sylwestra. Przepisy wspaniałe lekko strawne apetycznie wygladaja I klasa same pychotki.

  5. Anka Sz napisał: Odpowiedz

    Świetny pomysł na pewno skorzystam 😊

  6. Justi napisał: Odpowiedz

    Niebo w gębie 🙂 Rzadko piszę komentarze a jednak. Polecam

  7. Anonim napisał: Odpowiedz

    Niebo w gębie 🙂 Rzadko piszę komentarze a jednak. Polecam

Dodaj komentarz