Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy)

Uff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19 na uczelni i odliczanie godzin do końca jest frustrujące. A taki luz psychiczny jest niesamowicie przyjemny i kojący. W końcu mogę pozwolić sobie na totalny relaks. Na weekend pozostawiam jedynie ponowną naukę mięśni, nie mówiąc o kilku zajęciach na GUMedzie. 

A dzisiaj chciałabym zaproponować świetny i odżywczy ciasto/chlebek dla bezglutenowców. Jest banalnie prosty w wykonaniu, zrobi go nawet osoba, która z kuchnią nie ma nic wspólnego. Świetnie smakuje bez dodatków, aczkolwiek idealnie pasuje do niego dietetyczna „nutella” z daktyli, lub dietetyczna „nutella” z awokado. Dodatkowo wszelakie produkty gryczane (w tym przypadku mąka gryczana i płatki) doskonale wzmacniają kości, zwiększają odporność, obniżają ciśnienie krwi i mają dobry wpływ na pracę jelit. 

Składniki suche:
– 260g mąki gryczanej
85g płatków gryczanych
– 60g płatków ryżowych, jaglanych (u mnie akurat owsiane)
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:
– 200g puree z dyni Hokkaido
– 2 banany 
– 50g oleju rzepakowego
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki miodu/syropu klonowego

*opcjonalnie: pestki dyni do posypania na wierzch
* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

Banany miksujemy za pomocą blendera na mus. Wszystkie mokre składniki mieszamy razem w jednej miseczce, wszystkie suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu miseczek i mieszamy z grubsza łyżką do połączenia składników. Masę przekładamy do formy (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka – w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia). Wyciągamy z piekarnika i jeszcze na 15 minut pozostawiamy w formie. Po tym czasie wyciągamy z formy i zajadamy np. z „nutellą” z daktyli, czy „nutellą” z awokado.
Smacznego!

MJ.

Komentarzy: 7

  1. Olka P napisał: Odpowiedz

    można jakoś zastąpić masło orzechowe?

  2. Jeżeli nie jesteś weganką możesz użyć po prostu 1 jajka, jeśli tak – proponuję wymieszać 1 łyżkę lnu mielonego z 3 łyżkami wody i dodać do mokrych składników 🙂

  3. Bardzo ciekawy chlebek 🙂 Wychodzi na słodko jak ciasto?

  4. Właśnie na słodko, więc taki ciasto/chlebek 🙂

  5. Natalie napisał: Odpowiedz

    Mmm, nie ma to jak domowy 🙂

  6. Daria napisał: Odpowiedz

    świetny chlebek, koniecznie muszę się zabrać za taki wypiek 🙂

  7. gin napisał: Odpowiedz

    Mniam, nic, tylko jeść 🙂

Dodaj komentarz