Grillowane szaszłyki warzywne i boczniaki w sosie BBQ FIT

Cześć! Co dobrego przyrządzacie na domowy, niedzielny obiadek? Niedziela to jedyny taki dzień w moim tygodniu, gdzie mam czas na odrobinę szaleństwa w kuchni. Dlatego dziś postanowiłam przyrządzić rewelacyjne, grillowane szaszłyki warzywne i grillowane boczniaki w sosie BBQ. Palce lizać! To idealny pomysł na bezmięsny, niskokaloryczny, ale bardzo sycący obiad. Do tego przyrządziłam FIT kokosanki z erytolem, które właśnie się suszą, a przepisem podzielę się z Wami w późniejszym terminie. :))
Przepis na 4-5 porcji.

Składniki na szaszłyki warzywne:
– 2 cukinie
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona papryka
– 1 bakłażan
– 1 czerwona cebula
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonego koperku
– 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
– sól, pieprz
Dodatkowo: patyczki do szaszłyków

Przygotowujemy marynatę: łączymy wodę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, suszoną cebulę, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy na ósemki i ponownie kroimy na pół. Cukinię i paprykę kroimy na duże kawałki. Bakłażana kroimy w półplasterki i posypujemy solą, a gdy puści sok, odsączamy go na papierowym ręczniku. Warzywa namaczamy lub smarujemy w marynacie i pozostawiamy na około 1 godzinę. Nakłuwamy na przemian na drewniane patyczki. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią.
Smacznego!

Składniki na boczniaki BBQ:
– 300ml przecieru pomidorowego
– 250g boczniaków
– 1 cebula
– 2 łyżki octu
– 2 łyżki erytrolu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– szczypta chili
– sól, pieprz

Boczniaki oczyszczamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oleju w małym rondelku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, a po chwili resztę składników. Gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Sos ściągamy z ognia i wkładamy do niego pokrojone (lub nie) boczniaki. Odstawiamy na 30 minut, a następnie grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej kilka minut, aż się przyrumienią.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. jakie kolorowe danie!

  2. Magda napisał: Odpowiedz

    Pychotka, takie kolorowe szaszłyki to świetny pomysł na obiad 🙂

  3. Jadłabym <3 Pysznie.

Dodaj komentarz