Grillowane awokado z fetą i pomidorami

Czy Wy również lubicie niewymagające ogromu pracy przepisy? Zważając na to, że kuchnia to moje ulubione miejsce w domu to jednak czasem mam takie dni, kiedy nie chce mi się w niej długo siedzieć. Wtedy lubię mieć pod ręką swoje przepisy na błyskawiczne dania, które przygotuję w zaledwie chwilę i co ważne ze składników, które mam w domu. Jednym z takich przepisów jest właśnie grillowane awokado z fetą i pomidorami. Szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo sycące. Idealne na śniadanie, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Spróbujcie!

Składniki na 2-4 porcje:
– 2 awokado
– 1 mały pomidor
– 50g sera Feta
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka oliwy
– sól, pieprz

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę (łyżeczką możemy wykroić większy otwór po pestce) i kładziemy przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym, pieczemy 5-8 minut. Pomidora oraz fetę kroimy w drobną kostkę i łączymy z posiekaną cebulą. Grillowane awokado wypełniamy przygotowaną fetą, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego!

Komentarzy: 3

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    coś dla mnie, uwielbiam awokado w każdej postaci 🙂

  2. Kamila napisał: Odpowiedz

    Feta i awokado – świetne połączenie. Jeszcze nie grilowałam awokado, ale muszę spróbować – super wygląda to danie:)

  3. Bardzo ciekawy pomysł na awokado 🙂 Myślę, że taki sposób podania mógłby przemówić nawet do osób, które nie są jego zwolennikiem. Uważam, że warto włączyć awokado do jadłospisu chociażby ze względu na obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dodaj komentarz