Dip z ricotty ze świeżymi ziołami

Organizując lub idąc na imprezę warto pomyśleć o przygotowaniu szybkich, prostych przekąsek zwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z warzywnymi słupkami tj. marchew, seler naciowy, ogórek, czy papryka oraz do ziemniaczanych półksiężyców, a nawet do chipsów i nachos’ów. Co najważniejsze, jego przygotowanie jest błyskawiczne, więc jest świetnym przepisem „awaryjnym”, kiedy zaraz mają przyjść goście. Oprócz tego, świetnie sprawdzi się jako smarowidło do porannej kanapki, czy jako dip do frytek. Do dzieła! 🙂

Składniki:
– 200g ricotty
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sok z 1/4 cytryny
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– sól, pieprz

Dodatkowo: oliwa, plasterki cytryny do dekoracji

Wszystkie składniki na dip łączymy ze sobą i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (kokilce). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Dekorujemy chlustem z oliwy i plasterkami cytryny.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Uwielbiam dodawać natkę pietruszki do dipów (i nie tylko :)) To skarbnica żelaza i witaminy C.

Dodaj komentarz