Coraz bliżej do weekendu, całe szczęście!
Jeżeli uwielbiacie majonez (na kanapce, w sałatce), a jesteście na diecie i jest on na Waszej czarnej liście, proponuję ciekawą alternatywę. W smaku zbliżony jest do majonezu, stąd ta nazwa, ale równie dobrze można go stosować jako zwykłe smarowidło. Oczywiście nigdy nie zastąpi oryginału, ani nie nadaje się do pieczonych potraw z jego dodatkiem, ale na pewno zaspokoi potrzebę Waszych kubków smakowych 🙂
Składniki:
– 200g serka wiejskiego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 jajko
– sól, pieprz
Serek wiejski rozdrabniamy mikserem do konsystencji bez żadnych grudek. Jajko gotujemy na twardo i dodajemy (można ciepłe, ale nie gorące) wraz z musztardą, solą i pieprzem do serka. Wszystko miksujemy do jednolitej konsystencji. Przekładamy do pojemniczka i trzymamy w lodówce.
Smacznego!
Pierwszy raz gdy robiłam ten majonez nie mogłam się nadziwić, a teraz obstawiam nim każde święta 🙂
Fakt, jak już raz się go spróbuje to tylko robić i robić! 🙂
Wypróbowałam! Do sałatek świetny i w smaku doskonały
Super przepis 🙂 Ile można taki majonez trzymać w lodówce??
Najlepiej do 2-3 dni 🙂