Ciasto z komosy i twarogu z orzechami FIT bez mąki, cukru i tłuszczu

Długo zastanawiałam się nad tym, czy to jeszcze ciasto, czy już zapiekanka z komosy ryżowej? Postanowiłam, że zostanę przy cieście, ale Wy nazywajcie to jak chcecie. 🙂 Przygotowanie tego deseru jest bajecznie proste i w dodatku nie potrzebujemy żadnej mąki, żadnego tłuszczu (oprócz tego, którego użyjemy to natłuszczenia formy) i żadnego cukru – zamiast niego użyjemy erytrolu. Samo w sobie jest niezwykle sycące i śmiało może stanowić samodzielny posiłek (np. śniadanie na słodko). Nie zastanawiajcie się długo – zapisujcie przepis na później lub zróbcie je na dniach! 🙂
Z przepisu wychodzi ok. 15 kawałków, jeden to ok. 111kcal, B: 7,2g, T: 5g, W: 9,9g.

Składniki na formę 37 x 21 cm:
– 300g twarogu półtłustego
– 230g komosy ryżowej
– 100g erytrolu
– 100g mix’u orzechów
– 3 jajka
– 20g sezamu
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ekstrakt waniliowy
Dodatkowo: masło do natłuszczenia formy, borówki i wiórki kokosowe na wierzch

Komosę gotujemy wg instrukcji w ok. 670ml wody, studzimy i od czasu do czasu mieszamy. W misce łączymy twaróg, erytrol, posiekane orzechy, jajka, sezam, proszek do pieczenia i ekstrakt. Na koniec dodajemy komosę i mieszamy. Formę natłuszczamy masłem lub innym tłuszczem i przekładamy do niej przygotowaną masę. Wyrównujemy i na wierzchu delikatnie wbijamy borówki. Pieczemy 25 minut w 160 stopniach, całkowicie studzimy i posypujemy wiórkami.
Smacznego!

Dodaj komentarz