Bezglutenowe ciasto kokosowe z borówkami FIT

ciasto kokosowe fit2

Pokochałam to ciasto od razu! Banalnie proste, wysokobiałkowe, z minimalną ilością tłuszczu i mąki (kokosowej!), a zamiast cukru – syrop klonowy. W smaku możemy porównywać go do puszystego omleta i zapewniam Was, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Zdrowy deser, na który możemy skusić się bez wyrzutów sumienia. W dodatku, możemy wykonać je nie tylko z borówkami, ale i z innymi, naszymi ulubionymi owocami. Szykujcie składniki i do roboty! 🙂

Składniki:
– 6 jajek
– 50g mąki kokosowej
– 40-50ml oleju kokosowego (lub rzepakowego)
– 3 łyżki syropu klonowego/ciekłego miodu
– 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione owoce – u mnie borówki
*opcjonalnie: cukier puder/ksylitol w pudrze do obsypania

Jajka ubijamy wraz z syropem klonowym na dość puszystą masę, w trakcie ubijania powoli dolewamy olej. Mąkę, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dosypujemy do jajecznej masy – powinniśmy osiągnąć konsystencję budyniu. Formę 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy owoce i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Smacznego!

ciasto kokosowe fit

ciasto kokosowe fit4

ciasto kokosowe fit3

ciasto kokosowe fit5

Komentarzy: 17

  1. lena napisał: Odpowiedz

    kokosowo-borówkowe,mniam:)

  2. Izabela napisał: Odpowiedz

    Można zastąpić inną mąką? Jaką jeszcze polecasz?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Najbardziej polecam kokosową – to ona nadaje świetnego smaku temu ciastu, ale spokojnie możesz użyć każdej innej 🙂

  3. Marzena napisał: Odpowiedz

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂

  4. Natalie napisał: Odpowiedz

    Mmm, ale boskie! 🙂

  5. Megly napisał: Odpowiedz

    Borówki 🙂 Moja wakacyjna miłość. Takie z ogródeczka są najsmaczniejsze. Ciasto wygląda obłędnie. Takie pokropkowane pyszności. Jeszcze te kokosowe smaki – trafiłaś w mój gust! Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  6. Uwielbiam borówki:)

  7. Bez wątpienia super przepis!

  8. piegusek napisał: Odpowiedz

    ciacho z gatunku tych ulubionych 🙂

  9. kawi napisał: Odpowiedz

    Dobrze widzę, że jest ono również bezlaktozowe?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Ależ oczywiście! 🙂

  10. mąka kokosowa bardzo chłonie wodę…jestem ciekawa efektu finalnego 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Na pewno miło Cię zaskoczy 🙂

  11. Anonim napisał: Odpowiedz

    czy jajka można zastąpić siemieniem lnianym? dosyć dużo jaj i obawiam się, że na siemieniu może nie wyjść!? ale ciacho wygląda znakomicie 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oj, obawiam się, że w tym przypadku to niestety niemożliwe 🙁

  12. Kaja napisał: Odpowiedz

    Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję 🙂

  13. Zosia napisał: Odpowiedz

    Ale pięknee <3 Zrobię na pewno, akurat mam dostawę borówek 🙂

Dodaj komentarz