Wiosenny lekki sernik z ricotty


Serniki kojarzą mi się z rodzinnymi uroczystościami i świętami. Dlatego z okazji świąt wielkanocnych chciałabym podzielić się z Wami wiosennym przepisem na sernik z ricotty. Tak jak większość serników – ilość składników jest minimalna, a wykonanie banalnie proste. Do dekoracji świetnie sprawdzą się kwiaty jadalne, które nadadzą ciastu wiosennego wyglądu.

Składniki na formę o śr. 21 cm:
500g ricotty
– 250g jogurtu greckiego
– 100g ksylitolu
– 3 jajka
– 1 budyń waniliowy bez cukru
– 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej)
– laska wanilii

Dodatkowo:
– 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) , schłodzonego 24h w lodówce
– 2 łyżki ksylitolu
– kwiaty jadalne

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol do momentu, aż uzyskamy lśniącą pianę, a ksylitol się rozpuści. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni, pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schładzamy go w lodówce. Dodatkowo: Gęstą część mleczka przekładamy do miseczki i mieszamy z ksylitolem (wodę kokosową możemy pozostawić np. do naleśników). Tak przygotowaną masą smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kwiatami jadalnymi. Schładzamy w lodówce. Podajemy schłodzony.
Smacznego!


Dodaj komentarz