• Smarowidła i kremy na słodko
  • Zdrowa „Nutella” z 4 składników

    Dziś pierwszy dzień szkoły. Z tej okazji mam dla Was świetny przepis na zdrową nutellę bez oleju palmowego, z minimalną ilością cukru i z prawdziwym mlekiem – nie z proszku. Nutella jest pyszna, prosta w przygotowaniu, a Wasze pociechy będą się nią zajadać! Jeżeli Wasze dzieci szaleją za sklepową Nutellą – ta zdrowa wersja świetnie […]

  • Przekąska
  • Zdrowe FIT chipsy z obierek ziemniaków i warzyw korzeniowych

    Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia np. kiedy się zepsuje lub minie jego termin ważności do spożycia. Zawsze staram się, wykorzystywać wszystko, co mam w domu i planować posiłki. Gdy planuję, marnotrawstwo żywności jest zmniejszone do minimum i mam nad wszystkim kontrolę. Podoba mi się ruch #zerowaste i bardzo szanuję ludzi, którzy go wyznają i stosują… […]

  • Ciasteczka
  • Zdrowe domowe ciasteczka „Jeżyki”

    Pytanie z serii tych retorycznych… znacie ciasteczka „Jeżyki”? Tak myślałam! Co prawda osobiście nie sięgam po nie, gdy jestem w sklepie. Ale zawsze, kiedy odwiedzam moją babcie, leżą one na stole, więc jak po nie nie sięgnąć? Przyznam, smaczne są, ale zawsze wolę zdrowsze, domowe wersje. Tak jest i tym razem. Chciałam wypróbować zrobić ciasteczka […]

  • Desery
  • Kakaowy pudding chia z cynamonem FIT

    Na osłodę dzisiejszego dnia proponuję przyrządzić pyszny deser – kakaowy pudding chia z cynamonem. Jest szybki i prosty – wystarczy wymieszać podane składniki i odłożyć na parę chwil, by już cieszyć się jego smakiem. Osobiście uwielbiam używać w swojej kuchni nasion chia, gdyż świetnie sprawdzają się one w różnego typu deserach. Dzięki swoim nietypowym właściwościom […]

  • Wegańskie
  • Wegańskie szaszłyki z tempehu

    A dziś wychodzę z uśmiechem do wegan i wegetarian, ale nie tylko! W dzisiejszym przepisie wykorzystuję genialny zamiennik mięsa – tempeh, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Wytwarzany jest z fermentowanych ziaren soi, co może odstraszać… lecz dobrze przygotowany tempeh (np. zamarynowany) może smakować jak mięso. Jest świetnym źródłem białka (19g/100g tempehu) oraz minerałów. Im dłużej […]

  • Desery
  • Szybkie orzechowe trufle w czekoladzie

    Cześć kochani! Dzisiaj mam dla Was genialny przepis na szybkie, orzechowe trufle w czekoladzie. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 5 minut, a po kolejnych 5 minutach już możemy rozkoszować się ich smakiem! Są bezglutenowe, wegańskie i ze zdrowych składników. Brzmi ciekawie? Zapraszam do wypróbowania tych wspaniałych trufli! Składniki na 10-12 trufli: – pół szklanki masła orzechowego […]

  • Tarty na słodko
  • Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego

    Jak mija Wam długi weekend? Gdyby tylko pogoda była lepsza to śmiało mogłabym przyznać, że mój mija wyśmienicie 🙂 i mam nadzieje, że Wam również. Niestety czas pędzi nieubłaganie i zaraz trzeba będzie wracać do obowiązków. Przed nami jeszcze niedziela, więc umilmy sobie ten czas pyszną, wegańską tartą kakaową z bananami na spodzie z musu […]

  • Zupy
  • Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami

    Święta, święta i po świętach… Minęły one tak szybko, że nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Po świętach pozostały tylko resztki jedzenia, które już powoli kończę. Myślę, że macie podobną sytuację w Waszych lodówkach :). Dlatego należy wrócić do codziennej diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis […]

  • Smarowidła i kremy na słodko
  • Idealny mus jabłkowy

    Jeżeli lubicie jabłka – to coś dla Was! Mus jabłkowy jest świetnym zamiennikiem stosowanym między innymi w diecie wegańskiej. 1/4 szklanki musu jabłkowego zastępuje 1 jajko w wielu przepisach. Ponadto mus jabłkowy rewelacyjnie sprawdzi się w różnego rodzaju deserach jako dodatek, czy jako główny składnik. Mus może śmiało zastąpić nawet dżem lub marmoladę np. w […]