• Sałatki i surówki
  • Pieczona młoda marchewka

    Czy również doszliście do tego wniosku, że te najprostsze dania są najlepsze? Nie tylko w smaku, ale zazwyczaj ich przygotowanie nie trwa długo, nie wymagają udziwnionych, trudno dostępnych w sklepach składników i zazwyczaj cenowo wychodzą bardzo tanio. Po prostu 3x NAJ! Ostatnio wstawiłam przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska, które podbiły internet (kłaniam się […]

  • Sałatki i surówki
  • Duszona młoda kapusta z koperkiem i marchewką FIT

    Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak młodej kapusty! Czy to w surówce, czy w gołąbkach, czy właśnie w formie duszonej z marchewką mogłabym zajadać się nią bez opamiętania. Wykonanie duszonej kapusty jest niezwykle proste, a stanowi zdrowy i niezwykle pyszny dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się do mięs i do młodych ziemniaczków. Koniecznie […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Wyraziste ogórki małosolne i kiszone

    Przyznam się bez bicia, że za świeżymi pomidorami nie przepadam. Natomiast lubię je w każdej innej postaci, w sosie, w zupie, w ketchupie, przecierze, koncentracie. Niejedzenie pomidorów nadrabiam jedzeniem hurtowych ilości ogórków – KAŻDYCH! Z racji tego, że taka ogórkowa ze mnie dziewczyna to w szczycie sezonu ogórków gruntowych nie może u mnie zabraknąć ogórków […]

  • Kluski/pierogi/kopytka
  • Pełnoziarniste pierogi z borówkami FIT

    Powiem Wam, że przez długi czas opierałam się pierogom na słodko. Znałam ich smak z dzieciństwa i bardzo je lubiłam, jednak kiedy zabierałam się za ich przygotowanie w domu to ostatecznie przyrządzałam pierogi na słono. Za dziecka najbardziej lubiłam te z jagodami mmm… Tak jak Wam wspominałam, ostatnio zajadam się borówkami w ilości hurtowej, więc […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Meksykańska salsa mango chili

    Brakuje mi słów, by opisać smak salsy mango chili. Wybitne połączenie smaków – słodkości, ostrości i kwasowości z nutą świeżości. Takie połączenie idealnie komponuje się do pieczonego łososia, do pieczonych i smażonych mięs, jako dodatek do tortilli, tacos, czy do nachos’ów. Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam od razu się w niej zakochałam. Należy jednak pamiętać, […]

  • Zupy
  • Zupa z botwinki – rodzinny przepis FIT

    A dziś, z dwóch powodów chciałabym powrócić do przepisu, który publikowałam 18 lipca 2015 roku. Po pierwsze, by nieco go odświeżyć, gdyż pierwsze zdjęcia jakie zamieszczałam na blogu robione były na szybko telefonem. Po drugie, żeby moi nowi obserwatorzy mogli go poznać. Do botwinki przekonałam się dzięki mojej babci Basi. To dzięki niej teraz mogę […]

  • Smarowidła i kremy na słodko
  • Karmel z daktyli FIT – bez cukru, bez laktozy, wegański

    Ile razy mieliście ochotę na coś bardzo słodkiego z użyciem karmelu? Ile razy chcieliście przygotować np. ciasto z użyciem karmelu, ale jednak porzuciliście swoje plany, bo nie chcieliście używać, a później spożywać tyle cukru? A może nie używacie zwykłego cukru, wyeliminowaliście go z diety i karmel wykreśliliście na amen? W takim razie mam nadzieję, że […]

  • Pieczywo
  • Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

    Czy uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to […]

  • Desery
  • Mus orzechowy z czekoladą – wegański

    Brakuje mi słów, by opisać jak niesamowicie smaczny jest ten deser! Delikatny, rozpływający się w ustach, bez mascarpone i śmietanki 30%, a w dodatku wyglądający tak dostojnie… mniam! Tajemniczym składnikiem jego delikatności jest aquafaba – czyli nic innego, jak woda spod ciecierzycy. Czy nie brzmi to świetnie, że wykorzystując 1 słoik z ciecierzycą, a korzystając […]